Ćirović: Očekujemo nastavak pregovora o ruskom kreditu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirović: Očekujemo nastavak pregovora o ruskom kreditu

BEOGRAD - Pregovori o delu ruskog kredita namenjenog infrastrukturnim projektima u Srbiji u vrednosti 800 miliona dolara trebalo bi da budu nastavljeni u narednih mesec dana, izjavio je danas za Betu pomoćnik ministra finansija Srbije Zoran Ćirović.

"Pregovori nisu prekinuti, već je dat određeni rok da ruska strana prouči dokumentaciju koja se odnosi na projekte koji bi bili kreditirani", naveo je Ćirović povodom informacija da su obustavljeni pregovori o ruskom investicionom kreditu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je potvrdio da su krajem prošle godine u Srbiji boravili predstavnici ruskih železnica jer se veći deo projekata za koje se traži ruska pozajmica odnosi na železničku infrastrukturu.

"Ruskoj delegaciji je predočena dokumentacija za konkretne projekte i očekujemo da pregovori budu nastavljeni kad oni završe stručne procene", naveo je Ćirović.

Delom ruske pozajmice koji je namenjen infrastrukturnim projektima finansirala bi se, kako je planirano, izgradnja železničke stanice Prokop u Beogradu, elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, kao i izgradnja pruge Valjevo -Loznica, obilaznice oko Beograda na delu Orlovača - Bubanj Potok i puta Beograd - Čačak.

Na pitanje da li ruski pregovarači uslovljavaju kredit učešćem ruske operative u izgradnji putne mreže u Srbiji, Ćirović je rekao da će svakako ruske firme učestvovati u radovima koji će se finansirati ruskim kreditom, ali da one neće biti jedini izvođači.

"Pregovaramo i o učešću domaće operative", dodao je on.

Pregovori o ruskom kreditu ukupne vrednosti jedne milijarde dolara počeli su krajem oktobra prošle godine i do sada je dogovoren deo od 200 miliona dolara koji se odnosi na podršku republičkom budžetu.

Ćirović očekuje da taj deo kredita bude povučen do kraja januara. On nije želeo da govori o uslovima otplate tog kredita, navodeći da će svi detalji biti poznati kad se stave potpisi obe strane na dogovorenu pozajmicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.