Cipele koje ni Kinezi nisu uspeli da kopiraju

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipele koje ni Kinezi nisu uspeli da kopiraju

Cipele Kalaš na severu Iraka vekovima se proizvode od ručno pripremljenog platna i vezica od životinjske kože. Zahtevna i unikatna ručna izrada i dalje ovim cipelama daje posebnost koju ni Kinezi nisu uspeli da plagiraju.

Semir Ibrahim (33) zanatlija iz Erbila kaže da za proizvodnju jednog para ovih cipela treba nekolik onedelja rada i da je reč o obući staroj skoro hiljadu godina. Ibrahim ističe da se radi o specifičnom zanatu čija je najljepša strana upravo to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njegovom proizvodu nema sličnognog na svetu.

"Nemoguće je cipele Kalaš proizvoditi mašinama i falsifikovati. Svojevremeno sam rekao da ove cipele ni Kinezi ne mogu da kopiraju, a ubrzo se pojavila grupa Kineza u mojoj radnji. Razgledali su radionicu i u jednom trenutku kazali: 'Tebe možemo da kopiramo, ali tvoje cipele ne', rekao je kroz smeh ovaj vrsni majstor.

Objašnjavajući da koristi najkvalitetniju kožu i tkaninu, Ibrahim ističe da svake njegove cipele imaju garanciju od pet godina. Dodao da je reč o veoma dobroj obući koja "diše". Preporučuje se i deci jer nema levu i desnu cipelu, već su obe jednake.

"Mnogi doktori preporučuju nošenje ove letnje obuće. Ona je korisna i za ljude koji imaju problema sa leđima. Broj proizvođača je smanjen, ali potražnja je velika. Tradicionalne nošnje podrazumevaju i nošenje cipela Kalaš. Reč je o kulturnoj ostavštini naših predaka koja se može nositi i s modernim", rekao je Ibrahim.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.