Čime bi se tukle velike sile (3): Planeta na nišanu 160 armija

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2018, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čime bi se tukle velike sile (3): Planeta na nišanu 160 armija

U današnjem svetu postoji više od 160 armija koje su različite po brojnosti, istoriji, naoružanju i doktrini. Napoleon je govorio da su velike vojske uvek u pravu, ali od njegovog vremena dosta se promenilo.

Sila savremene armije još više zavisi od savremenosti naoružanja, obuke, borbenog duha...

Vreme masovnih vojski odlazi u prošlost, pa su čak i Kinezi posle Prvog zalivskog rata smanjili armiju za nekoliko miliona ljudi, prilično šokirani brzom američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pobedom nad po ljudstvu i naoružanju brojnim iračkim snagama.

Savremene armije su veoma skupo zadovoljstvo, cena tenka iznosi milione, a aviona desetine, pa i stotine miliona evra.

Upravo iz tog razloga mnogi analitičari na Istoku i Zapadu priznaju Amerikancima i Rusima nadmoć na planeti, ali za buduću planetarnu silu smatraju sve bogatiju Kinu.

U svetu se gotovo svakodnevno sastavljaju rang liste najmoćnijih armija sveta, u šta se po pravilu ne uračunava nuklearni potencijal, ali se uključuju drugi parametri.

Tako, na primer, u vojnu moć Nemačke većina analitičara uračunava veliki tehnološki i industrijski kapacitet za mesto među prvih 20, a Ukrajini ili Severnoj Koreji brojnost podiže rejting.

Tako američki generali ne sumnjaju da mogu da pobede Severnu Koreju, ali su sigurni i da ona može da uništi Južnu, koja je 11. ekonomija sveta, što nikako ne ide u korist SAD.

Sastaviti ili izabrati tabelu najmoćnijih vojski sveta stoga je poprilično nesiguran posao, iako su sve uglavnom saglasne.

U prvih 10 često ne ulaze vojske koje su u prošlosti pokazale jezivu efikasnost, poput izraelske.

Amerika i Rusija na svakoj tabeli zauzimaju prvo i drugo mesto, a predstavljamo vam ostale velike vojne sile s često objavljivane tabele ove godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.