Cilj švedskog obrazovanja da deca izrastu u dobre gradjane koji slobodno misle

Izvor: Beta, 28.Apr.2021, 16:32

Cilj švedskog obrazovanja da deca izrastu u dobre gradjane koji slobodno misle

Švedjani su proterali strogoću i disciplinu iz školskih klupa, a uveli dijalog nastavnika i učenika, obezbedili svakom pojedincu besplatno školovanje od osnovne škole do fakulteta i izbacili termin "večiti student", pošto  zagovaraju doživotno obrazovanje u kome ne studiraju samo mladi.Zamenik šefa misije Švedske u Srbiji Joakim Vern rekao je za agenciju Beta da je cilj Švedske u obrazovanju da deca postanu dobri gradjani, da razmišljaju demokratski, brinu jedni o drugima, misle slobodno i da su sposobni da sami donose odluke i prave izbore."Mnogo demokratskih vrednosti iza kojih stoji Švedska dolazi upravo iz škole. Osim toga, fokus obrazovanja je i u sticanju znanja potrebnog društvu koje se razvija i menja", rekao je Vern.Na pitanje šta misli o obrazovnom sistemu u Srbiji i gde bi se on mogao unaprediti po ugledu na Švedsku, Vern kaže da je sistem u Srbiji pomalo staromodan jer su nastavnici i dalje autoritarni, govore deci šta da uče i koja znanja da usvoje umesto da im daju slobodu i nauče ih da postavljaju pitanja, sami razmišljaju, istražuju i zaključuju."Nisam siguran, ali mislim da bi škole u Srbiji mogle da uzimaju u obzir različite vrste stvarnosti sa ciljem stvaranja društva u kome se slobodno razmišlja. Nadam se ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Švedski zvaničnik: Školski sistem u Srbiji staromodan, nastavnici autoritarni

Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2021

Šveđani su proterali strogoću i disciplinu iz školskih klupa, a uveli dijalog nastavnika i učenika, obezbedili svakom pojedincu besplatno školovanje od osnovne škole do fakulteta i izbacili termin "večiti student", pošto zagovaraju doživotno obrazovanje u kome ne studiraju samo mladi.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.