Čile će nastaviti da podržava Srbiju i u Interpolu

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čile će nastaviti da podržava Srbiju i u Interpolu"

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja se sastala sa predsednikom Parlamenta Čilea Ivanom Floresom Garsijom, očekuje da će Čile nastaviti da podržava stavove Srbije tokom Generalne Skupštine Interpola, ukazujući da bi se članstvom Prištine kršilo međunarodno pravo.
Maja Gojković se sastala sa Ivanom Floresom Garsijom, koji učestvuje na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unije (IPU) u Beogradu od 13-17. oktobra, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Gojkovićeva je zahvalila Čileu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i poštovanju međunarodnog prava, povelje UN i rezolucije SB UN 1244, kao i na podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama prilikom pokušaja Prištine da postane njihov.
Očekuje da će Čile nastaviti da podržava stavove Srbije i tokom Generalne Skupštine Interpola, koja se održava u Čileu, ukazujući da bi se članstvom Prištine kršilo međunarodno pravo, a to bi bilo suprotno i pravilima i ciljevima samog Interpola.
Garsija je naglasio da Čile poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ukazujući da je pitanje poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta važno pitanje za Čile.
Ukazao je da njegova zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da ne može da podrži njihovu želju da postane član Interpola, ukazujući da se Čile drži svoje pozicije, da se ona nije i neće promeniti.
Gojkovićeva i Garsija su istakli da su politički odnosi prijateljski, bez otvorenih pitanja i ukazali da postoji obostrani interes za razvoj saradnje u svim oblastima, a predsednica Skupštine je napomenula da je njeno prisustvo na inauguraciji predsednika Čilea Migela Huana Sebastijana Pinjere potvrda opredeljenosti Srbije za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa.
Založili su se za razvoj parlamentarne saradnje, kao i na intenzivnije kontakte na multilateralnom planu, a predsednica Skupštine Srbije je dobila poziv da učestvuje na Parlamentarnom sastanku 2. decembra povodom 25. konferencije strana potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 25) u Santjagu.
Razgovarali o mogućnostima povećanja obima trgovinske razmene, kao i saradnje u poljoprivredi.
Gojkovićeva s predsednicima parlamenata uoči zasedanja IPU 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednicima parlamenata Argentine, Jordana, El Salvadora, Mikronezije, Gvajane, Zambije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji učestvuju na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu od 13. do 17. oktobra.


Uoči zasedanja IPU, koje će okupiti 150 delegacija iz čitavog sveta, među kojima se očekuje i 80 predsednika parlamenata, Gojkovićeva je danas razgovarala sa predsednikom Senata Argentine Federikom Pinedom, kome je zahvalila na poseti Srbiji i učešću na zasedanju IPU.
Gojkovićeva i Pinedo su naglasili da su odnosi između dve države prijateljski i da se temelje na međusobnom uvažavanju i podršci u ostvarivanju ključnih prioriteta državne politike.
Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, Gojkovićeva je zahvalila na politici poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a time i međunarodnog prava.
Pinedo je istakao da će Argentina zadržati svoju postojeću poziciju po pitanju Kosova i Metohije, kao i da Argentina vrlo dobro razume to pitanje, ukazujući na to da je za njegovu zemlju veoma važan princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poštovanja međunarodnog prava.
Gojkovićeva je s predsednikom parlamenta Kraljevine Jordan Atifom Altaravnehom razgovarala o mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje, kao i saradnje u oblasti ekonomije, te mogućnostima za uvećanja trgovinske razmene. Altaravneh je rekao da dve zemlje imaju dobre odnose iz vremena bivše Jugoslavije.
Maja Gojković se sastala i s predsednikom parlamenta Salvadora Normanom Kuijanom, a u razgovoru naglašeno je da multilateralni događaji stvaraju značajan prostor za dijalog parlamentaraca i razvoj saradnje, te ukazali na sve veći značaj parlamentarne diplomatije.
Predsednik parlamenta Salvadora rekao je da će svakako biti promoter razvoja dobrih odnosa sa Srbijom, kao i da je učešće salvadorske delegacije prilika da se uspostave i dobre parlamentarne veze.
Predsednica Skupštine Srbije je u razgovoru s predsednikom parlamenta Savezne države Mikronezije Veslijem Siminom istakla značaj učešća Mikronezije na zasedanju IPU i prilike za uspostavljanje parlamentarnih i ukupnih odnosa.
Predsednik Parlamenta Mikronezije je ukazao da je IPU važan format za razvoj parlamentarne saradnje i dijaloga o temama od zajedničkog interesa, ukazujući da se bez obzira na udaljenost susreću sa istim izazovima kao što su klimatske promene.
Gojkovićeva je o razvoju saradnje razgovarala i s predsednikom parlamenta Gvajane Bartonom Skotlandom i istakla spremnost Skupštine Srbije za uspostavljanje odnosa na parlamentarnom nivou.
Na sastanku Gojković s predsednikom parlamenta Zambije Patrikom Macibinijem ocenjeno je da su politički odnosi tradicionalno dobri i prijateljski, kao i da postoji zainteresovanost obe strane da se unapredi parlamentarna saradnja, ekonomski odnosi i poveća obim robne razmene.
Na sastanku Maje Gojković s predsednicom parlamenta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Kubaiši istaknuta je spremnost za razvoj parlamentarne saradnje i da parlamenati daju doprinos sve intenzivnijem političkom dijalogu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.