Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve: Cipras se oglasio povodom večerašnjeg glasanja u Sobranju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2018, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čestitke moj prijatelju, Zorane Zaeve": Cipras se oglasio povodom večerašnjeg glasanja u Sobranju (FOTO)

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na glasanju u parlamentu Makedonije.

- Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode - napisao je Cipras na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija večerašnjim glasanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korak bliže evroatlantskoj zajednici.

- Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici - napisao je Tusk.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je danas veliki dan za demokratiju u Makedoniji i čestitao svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

- Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti u potpunosti poštovan, posebno onih koji su večeras promenili stranu. Potrebno nam je državništvo, a ne partijske igre - napisao je Han na Tviteru.

Congratulations my friend @Zoran_Zaev ! Tonight’s vote is a big step towards our common success. A very important step to a peaceful and prosperous future for our people!

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) October 19, 2018

Skupština Makedonije večeras je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa Sporazumom iz Prespe.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Pratite nas i na instagramu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras čestitao svom „prijatelju“ Zaevu

Izvor: Danas, 20.Okt.2018

Premijer Grčke Aleksis Cipras uputio je čestitku na Tviteru makedonskom kolegi, njegovom "prijatelju" Zoranu Zaevu nakon što je parlament Makedonije izglasao ustavne promene kojima se omogućava promena naziva države u Republika Severna Makedonija. Članak Cipras čestitao svom „prijatelju“ Zaevu...

Nastavak na Danas...

CIPRAS ČESTITAO ZAEVU: Ovo je veoma važan korak napred za naše narode

Izvor: Kurir, 20.Okt.2018

Grčki premijer čestitao je sinoć predsedniku makedonske vlade Zoranu Zaevu odluku o ustavni promenama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.