Čepurin u Putinovu hvalio srpsku diplomatiju, spomenuo KiM

Izvor: B92, 25.Sep.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin u Putinovu hvalio srpsku diplomatiju, spomenuo KiM

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin pohvalio je način na koji Srbija vodi diplomatiju u svetu, posebno u situaciji oko Kosova.

Nakon svečanog otvaranja zaseoka Putinovo u Gornjem Gajtanu kod Medveđe, koje je dobilo ime po predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Čepurin je kazao novinarima da Srbiji niko danas ne može da naredi da prizna Kosovo.

"Pozicija Srbije je mnogo snažnija u međunardnim odnosima i ja skidam kapu pred srpskom diplomatijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato što vidim da i strane koje su priznale Kosovo sada povlače to priznanje", kazao je Čepurin.

Rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ; u pravu kada kaže da se od Srbije očekuje samo jedno - da prizna Kosovo.

"Međutim, sada bez saglasnosti Srbije, bez interesa Srbije ništa ne mogu da urade. I to je bitno", rekao je Čepurin.

Ponovio je da je Rusija jedan od najboljih prijatelja Srbije "ne što to neko tako želi", već zato što je takva realnost.

"Takva je realnost, takva je istorija i mi bi trebalo da budemo na visni te istorijske misije", kazao je Čepurin i dodao da da se uskoro slavi 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Rusija je je, dodao je, iskreni prijatelj Srbije ne samo zato "što imamo iza nas mnogo vekova prijateljstva već zato što imamo bliske strateške interese".

"Radimo zajedno da bi ti ciljevi bili ispunjeni. Radimo vrlo intenzivno, ponekad vi to ne vidite, ali ja mislim da su to važna pitanja, ekonomska pitanja. Ima velikih potencijala. Trebamo da nađemo mogućnosti da razvijamo brže naše ekonomske odnose. Imamo i pitanje Kosovo, zato što razumemo Srbiju", kazao je Čepurin.

Ambasador Čepurin se najpre u Medveđi sastao sa predsednikom te opštine Nebojšom Arsićem, gradonačeknikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i sa predsednikom opštine Kuršumlija Rodoljubom Vidićem. Posle sastanka prošetali su centrom Medveđe, a potom obišli mahalu Putinovo i u kafani "Krim" razgovarali s malobrojnim meštanima i ručali.

Predsednik Arsić je Čepurinu, između ostalog, poklonio sliku medveda, simbol Medveđe, rekavši da je od stanovnika Putinova zamoljen da je ambasador lično preda predsedniku Putinu.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čepurin: Srbiji niko ne može da naredi da prizna Kosovo

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin pohvalio je način na koji Srbija vodi diplomatiju u svetu, posebno u situaciji oko Kosova...Nakon svečanog otvaranja zaseoka Putinovo u Gornjem Gajtanu kod Medveđe, koje je dobilo ime po predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Čepurin je kazao novinarima...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.