Cenzori 1979. zabranili “Osmi putnik” za maloletnike jer je perverzan

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenzori 1979. zabranili “Osmi putnik” za maloletnike jer je perverzan

Naučnofantastični film “Osmi putnik” (Alien) britanski cenzori su zabranili za mlađe od 18 godina, jer su smatrali da je čudovište previše seksi i da predstavlja “perverzni pogled” na reprodukciju, pokazala su arhivska dokumenta, preneo je “Telegraf”.

Kada je prvi put pušten u bioskope 1979, film je dobio oznaku "X” – samo za odrasle, kao i svi drugi horor filmovi iz tog vremena, ali ne samo zbog strašnih scena u kojima vanzemaljska zver ubija uplašenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posadu svemirskog broda "Nostromo”.

Cenzori su, u stvari, bili zabrinuti zbog "seksi scena” koje bi mogle da budu preterane za umove tinejdžera. Oni su morali da odluče da li je "Osmi putnik” film "AA” klase, što znači da mogu da ga gledaju osobe starosti od 14 i više godina, ili "X”, dakle zabranjen za maloletnike.

U filmu, koji je za današnje standarde klasični horor, posada svemirskog broda bori se za opstanak, dok iha napada vanzemaljsko čudovište. Pravi horor počinje kada čudovište oplodi jednog člana tima, nakon što je probilo jaje i bacilo se na njega, čvrsto ga držeći za glavu.

Danas kultna scena u oblasti naučnofantastičnog filma pre 33 godine, međutim, ocenjena je od strane Britanskog odbora za klasifikaciju filmova (BBFC) kao "perverzan pogled na seksualnu funkciju”.

"Ne bih pustio 14-godišnjake da gledaju ovaj film, koji koristi seksualne scene u horor kontekstu. Scene nisu uvek eksplicitne, ali protiču kao tamna struja ispod površine, ukazujući na moćnu, preteću, bezimenu silu. Povremeno su scene eksplicitne, kao kada se otvori kožno jaje i otkriva se svetlucava, pulsirajuća opna koja eruptira i pojavljuje se stvorenje poput lignje. Snaga toga je kao u filmu 'Invazija kradljivaca tela’, koji je zbog toga označen sa 'X’, i na osnovu toga smatram da predstavlja perverzni pogled na reproduktivnu funkciju. Ne želim da se ovakve ideje pokazuju tinejdžerima, koji možda još nisu shvatili normalne seksualne funkcije. Mladi ljudi prolaze kroz težak period fizičkih promena i emotivne stabilnosti i ja, lično, ne želim da im odobrim da gledaju film koji za većinu njih može biti uznemirujući na nespecifičan način”, napisao je jedan od cenzora.

Film "Osmi putnik”, režisera Ridlija Skota, u kojem glavnu ulogu tumači Sigurni Viver, dobio je nekoliko nastavaka, a napravljene su i video igrice, stripovi, figurice. Prednastavak, "Prometej”, nedavno je imao svoju premijeru u Velikoj Britaniji.

Cenzori su rekli da će novi "Osmi putnik” biti u klasi 15+.

-Da bi film danas bio zabranjen za maloletnike, ili mora da bude neverovatno zastrašujući, ili da sadrži određeni nivo sadističkog nasilja. Izgleda da smo u poslednjih tridesetak godina postali daleko tolerantniji na krv, nasilje, da ne pominjem psovke – rekao je šef BBFC-a Dejvid Kuk za "Telegraf”.

Povezane vesti: U Severnoj Koreji prikazan prvi zapadnjački film "Srpski film" najviše cenzurisan u poslednjih 16 godina

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Cenzori 1979. zabranili “Osmi putnik” za maloletnike jer je perverzan

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2012, 10:56

Naučnofantastični film “Osmi putnik” (Alien) britanski cenzori su zabranili za mlađe od 18 godina, jer su smatrali da je čudovište previše seksi i da predstavlja “perverzni pogled” na reprodukciju, pokazala su arhivska dokumenta, preneo je “Telegraf”...Kada je prvi put pušten u bioskope...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.