Neko će reći da je ovo bezazleno, ali nije - ova igra je opasna

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neko će reći da je ovo bezazleno, ali nije - ova igra je opasna"

Centru za bezbednost, istrage i odbranu DBA nedavno su se javili roditelji čija deca su imala neprijatnosti na internetu.

Neprijatnosti su rezultat nove opasne igre među tinejdžerima koja se zove "Uočen si" (Spotted).

Naime, radi se o velikom broju profila na Instagramu koji pored naziva mesta imaju i reč Spotted, a kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u autobusu, u prolazu, školskom dvorištu, a onda administratori tih profila objavljuju te krišom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slikane fotografije sa pitanjem da li neko poznaje osubu. Tada se javljaju oni koji prepoznaju ko je na fotografiji i u komentarima iznose podatke o privatnom životu te osobe i „taguju je“.

Fotografisanje osoba bez njihovog znanja i pristanka, postavljanje na društvene mreže nakon toga, mogu da budu kvalifikovani kao krivično delo neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. KZ. Pored toga, moguće je pokrenuti i privatnu tužbu ukoliko znate identitet osobe koja je fotografije postavila, piše "Danas".

Pravni tim Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA već zastupa dve porodice čija su deca imala negativno iskustvo sa spotted profilima, te su podnete i krivične prijave. Maloletnici koji su zbog ove igre doživeli digitalno nasilj, obratili su se roditeljima, a njihovi roditelji su se obratili policiji i nama, navodi se u njihovom saopštenju.

„Neko će reći da je ovo bezazleno i da ne postoji bojazan od ove igre. Međutim, važno je da stalno imamo na umu da internet koriste i razni predatori koji se neretko predstavljaju kao maloletnici. Baš iz tog razloga, ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu da se kriju i pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka kao i neke stvari iz privatnog života na ovim profilima, predstavljaju krivično delo“, saopštio je DBA.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje ukoliko njihova deca budu imala bilo kakav vid digitalnog nasilja, sve prijave policiji, odnosno odeljenju za visokotehnološki kriminal. Isto tako, apelujemo na roditelje ali i na nastavnike i profesore da upoznaju učenike sa lošom stranom ove igre u kojoj mogu nesvesno izneti neke podatke o nekome ko bi zbog toga mogao da bude meta pedofila ili otmičara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.