Cela zemlja ide u izolaciju; rekordan broj umrlih za 24 sata

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela zemlja ide u izolaciju; rekordan broj umrlih za 24 sata

Od izbijanja koronavirusa u Vuhanu Kina je pretrpela najveći broj preminulih u 24 sata, sa zabeležene 24 smrti, piše Raša tudej.

Virus se sada proširio do svake regije u Kini, a ukupno je 170 žrtava u svetu.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini skočio je na 7.711, a dodatnih 81.000 je na posmatranju.

Video-snimci i fotografije iz Kine pokazuju prazne ulice i tišinu u tržnim centrima.

Dok pokušava da se bori sa epidemijom, zvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peking je stavio pod ključ 16 gradova, zbog čega je praktično postao karantin za desetine miliona građana.

A Kinu počinje i svet da izoluje. Rusija je zbog koronavirusa zatvorila granicu sa Kinom u pet regiona na Dalekom istoku, Češka je ograničila vize Kinezima ii razmatra ukidanje letova.

U četvrtak su Filipini potvrdili prvi slučaj koornavirusa, dodajući se na listu desetine nacija širom sveta koje sada leče inficiranog pacijenta.

Japan je potvrdio istog dana da je evakuisao troje građana iz Vuhana, čiji su rezultatit pozitivni na koronavirus, mada u toku evakuacije nisu pokazivali simptome. Veruje se da od 11 potvrđenih slučajeva u Japanu, dvoje je zaraženo međuljudskim kontaktom: turistički vodič i vozač autobusa, koji nisu bili u poseti Kini, nego su došli u interakciju sa turistima iz Vuhana.

"Zaista smo se našl i u novoj situaciji", rekao je japanski ministar zdravlja Katsonobu Kato.

U Južnoj Koreji planovi protiv virusa su proširili paniku. Seul će transportovati prema procenama 700 ljudi iz Kine, nakon čega će biti zadržani u izolaciji. Ipak, lokalci koji žive u blizini karantina izašli su na proteste, zahtevajući da evakuisane drže što dalje od naseljenih mesta.

Mada su incijalno bili podozrivi u proglašavanju koronavirusa međunarodnom vanrednom situacijom, lideri Svetske zdravstvene organizacije sazivaju sastanak da bi odlučili da li je kriza dovoljno duboka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.