Čekajući nastavak rada na Medijskoj strategiji

Izvor: RTS, 24.Apr.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući nastavak rada na Medijskoj strategiji

Posle odluke o prekidu rada na Medijskoj strategiji, koju su posle konsultacija doneli predsednik i premijerka, Ana Brnabić kaže da je za Vladu najvažnije da se stvori odgovarajuća atmosfera u novoj radnoj grupi koju medijska udruženja više neće napuštati. Udruženja su spremna da učestvuju, ali uz uslove.
Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da Radna grupa za izradu Medijske strategije nema pun legitimitet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog neučestvovanja svih relevantnih medijskih asocijacija.

Zato je prekinut rad na Medijskoj strategiji. Osim želje da se donese u otvorenijem postupku, nema mnogo detalja o daljim koracima.
"Ne mislim da moramo da krenemo od nule, mislim da možemo da krenemo od one tačke kada su medijska udruženja jedna po jedna napuštala Radnu grupu", ističe Brnabićeva.
Uprkos istupanju UNS-a, Asocijacije medija, Koalicije novinarskih i medijskih udruženja i nezavisnog stručnjaka za digitalne medije – državnom sekretaru za informisanje nije upitan legitimitet strategije, čiji je nacrt donet prošlog meseca.
"Mislim da je ova strategija, koju je uradila Radna grupa, dobar jedan osnov za drugu, treću, četvrtu, možda petu i šestu ruku kao filmski scenario kako se radi i mislim da bi to dosta skratilo rokove oko njene izrade", navodi Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje.
Upravo su zbog imenovanja Gajovića za državnog sekretara dva od četiri udruženja istupila iz Radne grupe. Drugi su imali zamerke na sadržaj dokumenta. Uslovi za dalje učešće – slični.
"NUNS podržava izradu nove Medijske strategije, a da li će učestvovati u kreiranju zavisi od sadržine poziva. Stopiranje rada znak je da vlast želi strategiju koja će omogućiti da se država ne meša u rad medija", navode iz NUNS-a.
Iz UNS-a poručuju da Radnu grupu treba da čine reprezentativna udruženja i pozdravljaju najavu da će biti angažovane i međunarodne organizacije.
Pominju se još neka kadrovska rešenja.
"Takođe smo se dogovorili da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje i sve urednike i većinu novinara i predstavnike medijskih udruženja, pomogne malo u daljoj komunikaciji kako bismo napravili jednu atmosferu u kojoj stvarno možemo da imamo dijalog", naglašava Brnabićeva.
Gajović tvrdi da ne učestvuje u radu Radne grupe.
"Ja sam jednostavno samo čovek koji, kako to reče jedan moj prijatelj, po komandnoj odgovornosti je najodgovorniji", ističe Gajović.
Prekidu rada na strategiji prethodio je i izveštaj EK, koja u oblasti medijskih sloboda nije konstatovala napredak. Zabrinutost, koju dele i medijska udruženja, tiče se pre svega pretnji i nasilja nad novinarima. Traži se i transparentnije finansiranje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crnobrnja o medijskoj strategiji: Brnabić da podnese ostavku

Izvor: N1 televizija, 25.Apr.2018, 11:57

Reditelj Stanko Crnobnja ocenio je kao negativnu odluku vlasti da zaustave izradu medijske strategije. Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izjavila je da su sve vreme govorili da je nedopustivo da se jedan strateški dokument usvaja bez prisustva struke..."Rad na strategiji...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.