Cefta nije obaveštena o uvođenju taksi, poziv da se smire strasti

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cefta nije obaveštena o uvođenju taksi, poziv da se "smire strasti"

Niko zasad, ni sa jedne strane, nije obavestio Ceftu o zvaničkoj meri uvođenja taksi, niti o pritužbama na tu meru, kaže direktor Cefta sekretarijata Emir Đikić i dodaje da zbog toga mere Prištine smatra političkim.
Direktor Sekretarijata Cefta, čije je sedište u Briselu, navodi da ono što Sektretarijat može da uradi i što radi jeste da poziva strane da "smire strasti, da se ponašaju u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sporazuma i da putem mehanizama koje daje sporazum pokušaju da prevaziđu novonastalu situaciju".

"Najbolje bi bilo da strane sednu za sto i međusobno probaju da reše probleme i nastave sa napretkom u okviru primene Cefta i višegodišnjeg Akcionog plana iz Trsta", rekao je Đikić.
"Strane imaju mogućnost da u okviru zajedničkog Odbora započnu konsultacije o ovim mrema. Mogu da koriste medijaciju ili da idu na arbitražu, ukoliko smatraju da su njihova prava povređena, koja se sprovodi pred sudom u Hagu", objašanjava Đikić.
"Strane" se odnosi na Prištinu, Beograd i Sarajevo, iako je potez povukla "jedna strana", odnosno Priština.
U Sekretarijatu Cefta za Tanjug kažu da se do sada u istoriji Cefta nije dogodilo da jedna strane uvede okvirne mere za celu carinsku tarifu, kao što je to Kosovo uradilo za robu koja dolazi iz Srbije i BiH.
U pitanju su, kažu, uglavnom bile specifične oblasti ili nerazumevanje oko usklađivanja legislative sa onom iz EU.
"Trebalo bi da Priština notificira ovu meru, ako se ona uopšte poziva na Cefta sprazum, a druge dve strane mogu isto tako tražiti pomoć od nas i mi ćemo je pružiti, odnosno objasniti im kako mogu tražiti svoja prava u okviru Sporazuma i postojećih mehanizama za rešavanje sporova u okviru Cefta. To još niko nije tražio", navodi Đikić.
Umanjen sav postignuti napredak 
Đikić ističe da će se sledeći redovni sastanak Odbora Cefta održati početkom decembra u Prištini, što bi mogla da bude prilika za rešavanje ovog spora u okviru instrumenata Cefta, ali da su Srbija i BiH već najavile da neće učestvovati na sastancima iz okvira Sporazuma o slobodnoj trgovini sve dok Kosovo ne povuče svoje mere.
Direktor Sekretarijata Cefta takođe navodi da je za "žaljenje činjenica da je sav napredak postignut u okviru Cefte tokom godine umanjen zbog negativne konotacije u kojoj se Cefta sada pominje zbog mera koje je uvela kosovska vlast.
Na pitanje Tanjuga kako iz perspektive Cefta vidi poslednju najavu albanskog premijera Rame o "carinskoj uniji" pomenutu na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije u sekretarijatu Cefta kažu da im nije jasno na koju je tačno inicijativu "dublje integracije" mislio Rama.
"Cefta je međunarodni sporazum koji reguliše te odnose. Imali smo već najave uspostavljanja različitih carinskih unija. Ono što je jedino validno u ovom trenutku je dogovor premijera iz Trsta iz 2017. godine o stvaranju Regionalne ekonomske zone i to je ono čemu svi težimo. To bi bilo moguće za početak ostvariti u regionu, a zatim i ulazak u istu carinsku uniju sa EU, što nam je, nadam se, svima zajednički cilj", zaključio je Đikić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"CEFTA nije obaveštena o uvođenju taksi, a nema ni pritužbi"

Izvor: B92, 26.Nov.2018

Brisel -- Niko zasad nije obavestio Ceftu o zvaničnoj meri uvođenja taksi, niti o pritužbama na tu meru, kaže direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić...On dodaje da zbog toga mere Prištine smatra političkim...Na pitanje šta CEFTA u ovakvom slučaju može da učini, Đikić za Tanjug kaže da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.