Čanak: Nesavesni investitor izgradnjom tržnog centra ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Nesavesni investitor izgradnjom tržnog centra ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas nadležne gradske službe u Novom Sadu, kao i investitore u objekat budućeg tržnog centra "Promenada" da hitno reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u tom gradu.

"Prema informacijama kojima raspolaže LSV, investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra 'Promenada' i nisu na odgovarajući način >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rešili problem sa podzemnim vodama, iako su svima koji barem malo poznaju Novi Sad i Vojvodinu veoma dobro poznati problemi sa podzemnim vodama i sa peskovitim tlom na kojem su izrasli i čitavi gradovi", naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju, a posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina.

"Takođe, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP Vodovod i kanalizacija crpi pijaću vodu za Novosađane. To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode", upozorio je Čanak.

Dodao je da kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće "Promenade", opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše.

"Pošto postoje načini da se ove katastrofalne posledice preduprede, potrebno je da investitor odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere. A nakon toga utvrditi i odgovornost onih koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra 'Promenada' i na taj način doveli u opasnost građanke i građane Novog Sada. Dok se to ne učini, taj objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu niti biti pušten u rad", kazao je on.

Dodao je da LSV pozdravlja sve investicije u Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju u celini, ali ne po svaku cenu i ne po cenu života i zdravlja svojih sugrađana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Burno zbog Promenade: Poziva se na ostavke, samoorganizovanje, zabranu početka rada

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2018, 13:50

Problemi na gradnji budućeg velikog tržnog centra "Promenada" kod Spensa, zbog navodno neadekvatno urađene hidroizolacije, uzburkali su i novosadsku političku scenu...Nakon što je predsednik LSV Nenad Čanak saopštio da investitor i nadležne gradske službe pod hitno moraju da reše problem sa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.