Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jun.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

"Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda. Reč je o tome da se imovina koja je oduzeta 'na sablju' 1918. godine vrati vlasnicima - državi Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Gori", rekao je Čanak za Dnevne novine iz Podgorice.

Dodao je da ne razume šta je tu sporno.

"Niko ne brani SPC-u da napravi nove hramove. Hongkong je Britanija vratila Kini posle 99 godina, zašto ne bi SPC vratila CPC, odnosno crnogorskoj državi, ono što joj je oduzeto ukidanjem crnogorske državnosti 1918. godine. Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda. I to je sve", poručio je Čanak.

Ocenio je da pokušaji politizacije tog pitanja mogu biti "izuzetno opasni", jer otvaraju linije podela koje ne donose korist nikome.

"Što se tiče otpora Srbije i SPC-a usvajanju zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, tu vidim dve stvari. Sa jedne strane reč je o imovini, a sa druge o političkom uticaju. Kada dođemo do tog pitanja videćemo da je SPC, na moju veliku žalost, koristila i Miloševiću i svima koji su širili ideju ne samo velike Srbije, nego i opravdavala niz potpuno anticivilizacijskih postupaka u toku '90-tih godina prošlog veka, na način koji je potpuno nedopustiv", kazao je Čanak.

Ocenio je da je priča o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i obnovi njene autokefalnosti "rak rana" u odnosima Srbije i Crne Gore i dodao da je glavni razlog za to "netačno tumačenje i poimanje srpstva".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.