Čačak: Međunarodna konferencija o inovacijama u bibliotekarstvu

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Međunarodna konferencija o inovacijama u bibliotekarstvu

U organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije i Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” od 12. do 14. decembra 2018. u Beogradu i Čačku održana je 15. međunarodna konferencija „Inovacije i trendovi u bibliotekarstvu”.
Pretkonferencijski dan održan je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu. Nakon pozdravnih reči dr Bogdana Trifunovića, predsednika Bibliotekarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << društva Srbije (BDS), prikazan je film „Zašto volim biblioteku” Mirjane Nešić i radionica za pedesetak bibliotekara „Promenada 2030: šta su biblioteke uradile a šta vi možete još” koju su vodile Milena Kostić i Šejla Džidić iz UBSM, Mirjana Nešić iz Biblioteke Beogradske politehnike i Jasna Brkić iz Biblioteke grada Beograda.

Konferencija se sledećeg dana preselila u Čačak, a Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” bila je domaćin skupa kome je prisustvovalo više od 200 bibliotekara iz zemlje i inostranstva.
Posle svečanog otvaranja, održana su dva predavanja po pozivu, četiri radne sesije sa 25 prezentacija, otvaranje izložbe „Biblioteke Moravičkog okruga” u novoj zgradi čačanske Biblioteke, obeležavanje Dana bibliotekara Srbije (14. decembar) sa svečanom sednicom Skupštine BDS na kojoj su dodeljene nagrade Društva za 2018. godinu.
U svečanoj sali Hotela „Beograd” himnu „Bože pravde” izveo je hor čačanske Gimnazije a, učesnike i goste Konferencije pozdravili su Miroslav Petković, sekretar Skupštine Čačka i dr Bogdan Trifunović.
Predavanja po pozivu održali su Breda Karun, direktorka Gradske biblioteke Kranj  i Tilman Tegeler, šef Odseka za bibliotečke i elektronske istraživačke infrastrukture pri Lajbnic institutu u Regensburgu.
Stručnjaci iz Rumunije, Švedske, Nemačke, Slovenije, Kipra, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore Hrvatske i Srbije predstavili su svoj rad, ostvarene projekte ili inicijative. Teme njihovih izlaganja bile su nove informacije, mediji, trendovi u bibliotekarstvu, kreativnost i inovativnost, sprega biblioteka i obrazovanja itd.
Bibliotekari iz Čačka imali su izlaganja oba dana Konferencije: predstavljen je rad „Sa druge strane korica: ka novim korisnicima korišćenjem elektronskih medija” Marije Radulović i dr Bogdana Trifunovića, i „Biblioteka kao učionica zed generacije” Tanje Vuković i Marije Radulović.

U Dečjem odeljenju, u novoj zgradi Biblioteke, otvorena je izložba „Biblioteke Moravičkog okruga”, nastala na inicijativu bibliotekara članova Podružnice BDS koji su želeli da tokom Konferencije bude predstavljen deo bogate bibliotečke tradicije u Moravičkom okrugu.
Na trinaest plakata predstavljene su četiri javne biblioteke iz Čačka (sa ograncima u Zablaću, Mrčajevcima, Preljini i Prijevoru), Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Guče, potom specijalne biblioteke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Narodnog muzeja u Čačku, visokoškolska biblioteka Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, školske biblioteke Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku, Tehničke škole Ivanjica, OŠ „Milica Pavlović” u Čačku i OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću. Izložbu je otvorila dr Dobrila Begenišić, načelnica Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije.

Trećeg dana Konferencije obeležen je 14. decembar - Dan bibliotekara i tim povodom održana je svečana Skupština BDS i uručene nagrade. Najznačajnija nagrada „Zapis” za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti dodeljena je prof. dr Desanki Stamatović; nagrada „Stojan Novaković” za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti dobile su dr Dragana Milunović i Ljiljana Kosijer, dok je nagrada „Najbolji bibliotekar” za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti za 2018. godinu dodeljena Tatjani Živković i Žaklini Nikolić.
Na Skupštini je obeležen i jubilej 70 godina od izlaženja prvog broja časopisa „Bibliotekar" i predstavljen novi broj časopisa, a tim povodom govorila je glavna urednica doc. dr Dragana Grujić.
Konferencija je najbolje organizovana u poslednje tri godine, ocenio je dr Bogdan Trifunović koji je naglasio da je Čačak tokom dva dana bio centar bibliotekarstva u regionu, i da je sa najmodernijom i najvećom zgradom javne biblioteke u zemlji putokaz razvoja bibliotekarstva u Srbiji i šire. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.