Čabarkapa:Grupa za slobodu medija samo pravi štetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čabarkapa:Grupa za slobodu medija samo pravi štetu

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa danas je u otvorenom pismu neformalnoj Grupi za slobodu medija istakla da su upravo novinarska udruženja okupljena u toj Grupi, insistiranjem prethodnih godina na izlasku države iz medija, napravila ogromnu štetu na medijskoj sceni, a sada to isto traže u slučaju "Politike", "Novosti" i "Dnevnika".

"Ne odustaju ni od zahteva da sa radom prestane agencija Tanjug, kako bi vlasnici Foneta i Bete, članovi Grupe, mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posluju bez ozbiljne konkurencije", kaže Čabarka.

Ona je pismo uputila povodom zahteva koje je Grupa za slobodu medija uputila Vladi Srbije, među kojima je i zahtev da se država povuče iz "Večernjih novosti".

"Kao novinarka te kompanije i predsednica jednog od dva reprezentativna sindikata u toj medijskoj kući, javno vam poručujem: Dalje od 'Novosti'", navela je Čabarkapa u pismu.

Ona smatra i da je neformalna Grupa za slobodu medija odgovorna i za urušavanje novinarstva na lokalnom nivou i za to što su, kako kaže, nekada odlične redakcije postale lak plen partijskih funkcionera "što je doprinelo daljoj tajkunizaciji i taboidizaciji medija".

Navodi da Grupa sada zahteva da se isti model primeni u slučaju "Politike", "Novosti" i "Dnevnika".

Izlazak predstavnika Grupe za slobodu medija iz radne grupe za izradu nove medijske strategije bila je, kaže Čabarkapa, farsa, a kritikovala je i izjavu te grupe da u aktuelnoj Radnoj grupi "više nema predstavnika novinara".

"Odakle vam pravo da osporite legitimitet našeg predstavnika (i celog Medijskog saveza Srbije) dr Milana Petkovića, bivšeg urednika nekada odlične Niške televizije, predsednika Izvršnog odbora Profesionalnog udruženja novinara Srbije, člana Upravnog odbora Društva novinara Niša, i člana Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije", pita Čabrakapa.

Upitala je i da li je predstavnik SINOS-a "sporan" zato što zahteva uspostavljanje socijalnog dijaloga i što traži da postojanje sindikalne organizacije bude jedan od kriterijuma kod projektnog sufinasiranja.

"Treba li više podsećati da poslodavci u medijima, računajući članove vaše Grupe, zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da se organizuju u poslodavačku organizaciju i time onemogućavaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi zaštitio sve novinare i zaposlene u medijima", navodi Čabarkapa.

Udruženja koja deluju u Grupi za slobodu medija optužila je da na svaki način negiraju i opstruišu rad SINOS-a koji je, kaže, od 2005. godine član Evropske i Svetske federacije novinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.