ČUDO KOJE SE NE MOŽE OBJASNITI, A SIMBOLIKA OSTAVLJA BEZ REČI: Lavrentija dok je bio u bolnici posećivali petlovi i kokoši (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2022, 12:40

ČUDO KOJE SE NE MOŽE OBJASNITI, A SIMBOLIKA OSTAVLJA BEZ REČI: Lavrentija dok je bio u bolnici posećivali petlovi i kokoši (FOTO)

Vladika Lavrentije bio je episkop šabački.

Cela Srbija bila je tužna kada je saznala za vest da se vladika šabački Lavrentije upokojio. Vladika je svojim životom oplemenjivao sve koji bi došli u dodir sa njim. Tako su ljudi na društvenim mrežama posle njegove smrti pisali i opisivali susrete sa vladikom Lavrentijem - a zajedničko svim tim obhavama bilo je to koliko je vladika bio skroman i pristupačan čovek.

U blizini Ljubovije, blizu svog rodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mesta podigao je manastir Soko grad, manastir koji je posvećen Svetom vladiki Nikolaju. I često je tamo odlazio.

No, ono što je ostalo začuđujuće je fotografija koja je nastala pre smrti vladike Lavrentija, dok je bio u postelji.

Na fotografiji se se vide kokoške i petlovi koji su svakog dana dolazili i "obilazili" vladiku.

Još je fascinantniji podatak da je jedna kokoška na prozoru za svog vladiku nosila svakoga dana jaje.

Vladika Lavrentije bio je čuvar Srpske pravoslavne crkve koji je uživao ogromno poštovanje u narodu, kako u svojoj šabačkoj eparhiji, tako i u celoj Srbiji i širom nje.

Petao i kokoši su simboli plodnosti. S obzirom na to da se nekada verovalo da je petao i otelovljenje plodnosti imao je značajnu ulogu i lepim stvarima svakog čoveka. Osim toga, nekada se kod Srba mislilo se da petao donosi sreću pa gotovo da nije bilo domaćinstva bez petla. Smatralo se da tamo gde petao ne peva, nema ni života, ni ljudi. Slično tako, i kokoške su bile simboli plodnosti.

Nije čudo da životinje kada osete da im je prijatelj bolestan ili životno ugrožen dolaze i "obilaze" ljude koji su ih hranili i bili dobri prema njima, a nije neobično ni to da i posle smrti dolaze na grob "svoga prijatelja".

Podsetimo, ceo region čuo je za priču o mačku koji je danima nakon smrti muftije Muamera Zukorlića ležao na njegovom grobu. Čak je posle dva meseca mačak nije napuštao svog pokojnog prijatelja muftiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.