Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN objavio listu 12 destinacija za izbjegavanje, među njima i Dubrovnik

ATLANTA - Američki CNN objavio je listu 12 destinacija koje bi trebalo izbjegavati u 2018. godini, a među njima su Venecija, Barselona i Dubrovnik.

Lista je sastavljena na osnovu toga što su u posljednjih 12 mjeseci pojedina popularna turistička odredišta nastojala da smanje broj turista, za koje su naveli da su preplavili ulice ili narušili njihove krhke ekosisteme, što predstavlja dilemu za putnike koji planiraju svoj odmor.

Zbog toga je CNN sastavio spisak gradova >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << o kojima bi turisti trebalo da razmisle prije nego što odluče da ih posjete.

Na spisku su se našli gradovi poput Venecije, Barselone, Dubrovnika, ostrvo Skaj u Škotskoj, ostrvo Galapagos, Tadž Mahal u Indiji, Santorini u Grčkoj, Mont Everest, Butan, Antarktik, Maču Piču u Peruu i pet naselja u Italiji poznatih i kao Chinkve tere.

Ono što je zajedničko za sve destinacije jeste da je zbog velikog broja turista počela da "puca" infrastruktura, a lokalnom stanovništvu počeo je da smeta sve veći broj turista.

U Barseloni su čak organizovani i protesti protiv prenatrpanosti grada, dok je Dubrovnik najavio da će ograničiti broj turista na dnevnim nivou na 4.000.

Dubrovniku je čak Unesko zaprijetio da će mu oduzeti status svjetske baštine zbog velikog broja turista, a u avgustu 2016. godine za jedan dan kroz zidine starog grada je prošlo čak 10.388 turista.

U Veneciji se, kako se navodi, zbog velikog broja turista dosta lokalnog stanovništa iselilo, a zbog turista koji prave selfi fotografije na Rialto mostu i kruzerima, mještani su protestovali.

U Butanu lokalno stanovništvo je zabrinuto zbog ugroženosti životne sredine, dok je Indija u Tadž Mahalu zbog toga ograničila broj turista.

Na Galapagosu, vlasti žele da ograniče broj turista kako bi zaštitile iguane, dok su na u Nepalu šerpasi upozorili da se zbog sve većeg broja alpinista događa više nesreća.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.