CIA špijunira skoro ceo svet, ali JEDNA ZEMLJA uspela je da je namagarči (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA špijunira skoro ceo svet, ali JEDNA ZEMLJA uspela je da je namagarči (VIDEO)

Mnogi analitičari kažu da se radi o opasnoj slepoj tački američke obaveštajne agencije

Ujedinjeni Arapski Emirati finansiraju vojnog lidera koji pokušava da sruši vladu u Libiji koja je priznata od strane Ujedinjenih nacija.

Predvode koaliciju država koje su nametnule ekonomsku blokadu Katara uprkos američkim pozivima da se to pitanje razreši. Zaposlili su bivše radnike američke Nacionalne bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << agencije kao hakere za špijunski program čije su mete i Amerikanci.

Ipak, uprkos svemu, u krajnje neuobičajenoj praksi američka Centralnoobaveštajna agencija ne špijunira vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

.

Ovakvo ponašanje CIA nije novo.

Ono što se promenilo jeste priroda ponašanja ove sićušne, ali uticajne nacije bogate naftom u zemljama širom Bliskog istoka i Afrike - vođenje ratova, vođenje prikrivenih operacija i korišćenje njenog finansijskog pokreta za preoblikovanje regionalne politike na načine koji često idu u suprotnost sa američkim interesima, kažu spoljnopolitički eksperti.

- Neuspeh CIA da se prilagodi rastućim vojnim i političkim ambicijama UAE predstavlja zanemarivanje dužnosti - rekao je jedan bivši službenik CIA.

Američka obaveštajna zajednica u potpunosti ne ignoriše UAE.

NSA sprovodi elektronski nadzor - prikuplja obaveštajne podatke sa nižim rizikom i nižim nagradama - unutar UAE, kazala su Rojtersu dva izvora sa znanjem o radu agencije. A CIA sarađuje sa obaveštajnim podacima iz UAE u "odnosu" koji uključuje deljenje obaveštajnih podataka o zajedničkim neprijateljima, kao što su Iran ili Al Kaida.

Ali CIA ne prikuplja "ljudske informacije" - najvrednije i najteže dostupne informacije - od informatora UAE o njenoj autokratskoj vladi, rekla su tri bivša CIA zvaničnika.

CIA, NSA i Bela kuća odbili su da komentarišu američke prakse špijunaže u UAE. Ministarstvo spoljnih poslova UAE i njena američka ambasada nisu odgovorili na zahteve za komentare.

Ova praksa CIA o kojoj ranije nije pisano u medijima - UAE stavlja na izuzetno kratak spisak drugih zemalja u kojima agencija koristi sličan pristup, rekli su bivši obaveštajni zvaničnici. Taj spisak uključuje i četiri druga člana obaveštajne koalicije pod nazivom "Pet očiju": Australiju, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu.

Špijuni CIA prikupljaju ljudske informacije gotovo u svakoj drugoj državi u kojoj Sjedinjene Države imaju značajne interese, uključujući neke ključne saveznike, prema rečima četvorice bivših zvaničnika CIA.

Najbliža suprotnost UAE može biti Saudijska Arabija - još jedan uticajni američki saveznik na Bliskom istoku koji proizvodi naftu i kupuje američko oružje. Za razliku od UAE, Saudijska Arabija je često na meti CIA, rekli su izvori.

Saudijski obaveštajni agenti uhvatili su nekoliko agenata CIA koji su pokušavali da regrutuju saudijske zvaničnike kao doušnike, rekli su izvori.

Saudijske obaveštajne agencije ne žale se javno na pokušaje špijuniranja CIA, već se privatno sastaju sa šefom agencije u Rijadu kako bi uredili da ti pripadnici CIA mirno budu izbačeni iz zemlje, rekao je bivši obaveštajni zvaničnik zalivske nacije.

Robert Baer, bivši agent CIA, nazvao je nedostatak skupljanja ljudskih informacija u UAE "promašajem".

Američkim vlastima su potrebne najbolje moguće informacije o unutrašnjoj politici i porodičnim konfliktima monarhije Bliskog Istoka.

- Za nekog ko se ponosi time da je svetska služba, to je promašaj. Kraljevske porodice su od presudnog značaja - rekao je on.

Bivši zvaničnik administracije američkog predsednika Donalda Trampa rekao je da je nedostatak obaveštajnih podataka UAE alarmantan jer pustinjska monarhija sada deluje kao "odmetnička država" u strateškim zemljama kao što su Libija i Katar i u nekima u Africi.

U Sudanu je UAE potrošio godine i milijarde dolara podržavajući dugogodišnjeg sudanskog predsednika Omara Hasana al-Bašira, a zatim ga napustio i podržao vojne vođe koji su ga svrgnule u aprilu.

Snage bezbednosti nove vlade u junu su ubile desetine demonstranata koji su se zalagali za civilnu vlast i izbore. UAE je takođe izgradila vojne baze u Eritreji i samoproglašenoj Republici Somaliland.

- Ako prevrnete bilo koju stenu na "rogu Afrike" tamo ćete naći UAE - izjavio je bivši zvaničnik Trampove administracije.

UAE se etablirala kao finansijska i vojna sila u područjima "daleko od neposrednog susedstva - izjavila je Sara Lea Vitson, izvršna direktorika odeljenja "Hjuman rajts voča" za Bliski Istok i Severnu Afriku.

- Bilo da se radio Somaliji, ili Eritreji, Džibutiju, ili Jemenu, UAE ne traži dozvolu - rekla je ona.

- U Jemenu, UAE i Saudijska Arabija predvodile su koaliciju nacija koje se bore protiv hutskih pobunjenika koji su okrenuti prema Iranu, ali je UAE nedavno počela da povlači trupe usled međunarodnih kritika zbog vazdušnih napada koji su ubili hiljade civila i doveli do humanitarne krize koja je naterala milione na ivicu gladi.

Kongres SAD nedavno je usvojio rezolucije o zaustavljanju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, ali predsednik Tramp je stavio veto na te mere.

Vlada UAE potrošila je na lobiste u Americi 46,8 miliona dolara od 2017. godine, objavio je Centar za odgovornu politiku.

Jedan od trojice bivših službenika CIA koji su poznavali operacije UAE rekao je da su obaveštajne informacije njegovoj vladi potrebne iz razloga koji prevazilaze njene regionalne intervencije.

UAE takođe uspostavlja bliže veze sa Rusijom - uključujući široko strateško partnerstvo potpisano prošle godine za saradnju na bezbednosnom, trgovinskom i naftnom tržištu - i sa Kinom, gde je šeik Mohamed bin Zajed, prestolonaslednik Abu Dabija i defakto vladar UAE, prošlog meseca organizovao trodnevnu posetu ekonomskom forumu UAE i Kine.

Neki stručnjaci za nacionalnu bezbednost, međutim, i dalje vide dovoljno usklađivanja između američkih i UAE interesa kako bi objasnili nastavak nedostatka špijuniranja.

- Njihovi neprijatelji su naši neprijatelji. Akcije Abu Dabija doprinele su ratu protiv terorizma, posebno protiv Al Kaide u Jemenu - rekao je Norman Rule, penzionisani službenik CIA, govoreći o Iranu i Al Kaidi.

Prestolonaslednik Abu Dabija kontroliše spoljnu politiku UAE, federacije pustinjskih emirata, uz amli grupu savetnika. On je postavio svog brata šeika Tanuna bin Zajeda za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Njegov sin šeik Kalid bin Muhamed vodi mrežu za nadzor u zemlji.

Rastući intervencionizam UAE od počeo je 2011. godine kada je bilo takozvano "Arapsko proleće" i protesti koji su doveli do smena vlada u regionu.

Džodi Vitori iz Fondacije uza međunarodni mir Karnegi kaže da je "Arapsko proleće" izazvali zabrinutost u vladi UAE oko očuvanja moći, jer su lideri Emirata videli demonstracije kao pretnju vladavini monarha.

Od tada se bore protiv porasta političkog islama i Muslimanskog bratstva, međunarodne islamističke stranke koja se nakratko podigla na vlast u Egiptu, posle protesta 2011. koji su svrgli predsednika Hosnija Mubaraka.

UAE su prekinuli finansijsku podršku Egiptu kada je kandidat Bratstva Mohamed Morsi izabran za predsednika 2012, a potom nastavili da šalju milijarde pomoći nakon što je godinu dana kasnije egipatska vojska zbacila Morsija.

Vitori iz fondacije Karnegi rekla je da postoje neki stalni zajednički ciljevi između američke i UAE vlade, ali je rekao da se ti interesi razilaze kada se monarhija UAE fokusira na samoočuvanje.

- Kada je cilj opstanak režima po svaku cenu, to nije onaj cilj gde će se uskladiti sa SAD - rekla je ona.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.