CAR NIJE CICIJA Najlepši dvorci koje su ruski vladari i vladarke poklanjali LJUBAVNICIMA

Izvor: Blic, 04.Sep.2017, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CAR NIJE CICIJA Najlepši dvorci koje su ruski vladari i vladarke poklanjali LJUBAVNICIMA

Nije uvek lako biti ljubimac vladara ali se svakako isplati. Samo pogledajte ove dvorce i vile u Sankt Peterburgu koje su carevi iz porodice Romanov poklonili osobama kojima su bili posebno naklonjeni.

Aničkov dvorac

Aničkov dvorac u Sankt Peterburgu su sagradili i ukrasili Rus Mihail Zemcov i Italijan Frančesko Bartolomeo Rastreli. Dvorac je najpre pripadao Alekseju Razumovskom, ljubimcu i nezvaničnom suprugu carice Jelisavete Petrovne koja mu je 1757. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poklonila imanje. Posle njegove smrti 1771. godine vilu je kupila Katarina Velika i poklonila ju je svom ljubimcu Grigoriju Potemkinu, a on je angažovao arhitektu Ivana Starova da preuredi ovo zdanje.

Dvorac u Gatčini

Ovaj dvorac se nalazi u Gatčini, 45 km od Sankt Peterburga. Projektovao ga je italijanski arhitekta Antonio Rinaldi za grofa Grigorija Orlova, ljubimca carice Katarine Druge. Orlov je 1765. godine dobio imanje na poklon od imperatorke, ali nije dugo uživao u vili jer je umro 1783. godine, samo dve godine nakon njenog završetka. Kasnije je carica otkupila imanje od Orlovljevih naslednika i poklonila ga sinu, velikom knezu Pavlu I Petroviču. Od tada je to postalo njegovo omiljeno imanje.

Mramorni dvorac

Katarina II je Orlovu namenila i Mramorni dvorac, za koji je bilo planirano da ga sagradi arhitekta Antonio Rinaldi nedaleko od carske rezidencije. Međutim, caričin ljubimac nije doživeo da vidi rezultat Rinaldijevog truda. Posle Orlovljeve smrti Katarina je otkupila dvorac i poklonila ga svome unuku Konstantinu Pavloviču. Danas je u ovom zdanju smešten Državni ruski muzej.

Dvorac Bobrinskih

Ova vila čija fasada gleda na kej Admiralitetskog kanala u Sankt Peterburgu sada je jedan od fakulteta Sanktpeterburškog državnog univerziteta, ali se njen istorijat može pratiti od kraja 18. veka. Carica Katarina II je poklonila vilu svom ljubimcu Platonu Zubovu koji je bio 40 godina mlađi od nje. Kada je Pavel I nasledio carski presto vila je data grofu Alekseju Bobrinskom, vanbračnom detetu Katarine II i Grigorija Orlova. Od tada je ovo zdanje vlasništvo porodice Bobrinskih.

Vila Ane Lopuhine

Ljubimica Pavla I, Ana Lopuhina je živela u Moskvi, ali joj je bilo suđeno da se preseli u Sankt Peterburg na molbu njenog ljubavnika. Imperator je želeo da je viđa što je moguće češće tako da joj je 1798. godine kupio imanje na Nevskom keju koje je ranije pripadalo admiralu Osipu Deribasu. Kada se Ana udala (Pavle I je udesio da se uda za Pavla Gagarina koga je volela još u detinjstvu), dobila je od cara i susedno zdanje kao svadbeni dar. Italijanski arhitekta Đakomo Kvarengi spojio je dva zdanja u jednu vilu na sprat sa visećim vrtom.

Vila Matilde Kšesinske

Budući car Nikolaj II je 1892. godine kupio vilu na Engleskom prospektu u Sankt Peterburgu za svoju ljubimicu, balerinu Matildu Kšesinsku. U ovom zdanju na sprat sa malim vrtom i konjušnicom ona je živela do 1906. godine, kada je njena veza sa carem prekinuta.

Odlučila je da napusti kuću i sagradi novu na uglu Kronverskog prospekta i Velike dvorjanske ulice u Sankt Peterburgu. Kako je pisala u svojim memoarima, bilo joj je teško da napusti dom u kome je provela toliko mnogo srećnih dana, ali, sa druge strane, nije mogla da ostane u njemu, jer ju je tamo sve podsećalo na "Nikija", piše "Ruska reč".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.