Bura u Kini zbog smrti lekara kog je policija ućutkala kad je pukušao da upozori na koronavirus

Izvor: B92, 07.Feb.2020, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura u Kini zbog smrti lekara kog je policija ućutkala kad je pukušao da upozori na koronavirus

Kineski lekar oftalmolog Li Venlijang preminuo je od koronavirusa, a njegova smrt izazvala je buru na kineskim društvenim mrežama.

Li Venlijang (34) je 30. decembra na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik SARS-u.

Ubrzo je reagovala policija koja ga je optužila za "podsticanje glasina". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Li je u policiji morao da potpiše izjavu kojom je priznao svoj "prekršaj" i da obeća da neće počiniti dalje "nezakonite radnje". Potom su ga pustili na slobodu.

Radio je do 12. januara, kada je hospitalizovan, potom mu se stanje toliko pogoršalo da je primljen na Odeljenje intenzivne nege, uz podršku kiseonikom za disanje, a 1. februara test je pokazao da ima koronavirus.

Iz bolesničkog kreveta doktor Li je pre nekoliko dana u tekstualnoj poruci napisao za CNN da previše kašlje i suviše slabo diše da bi mogao da razgovara telefonom.

Njegova smrt izazvala je ogorčenje javnosti u Kini zbog, kako se navodi, namere vlasti da zataška moguće bolesti koje su prisutne u zemlji. Javnost je zbog te prakse negodovala na popularnim društvenim mrežama u Kini.

BBC navodi da kineske društvene mreže „pucaju od besa“ i da je malo događaja u prethodnim godinama u Kini, poput ovog, koji su izazvali sličnu vrstu pometnje.

Dva najpopularnije „haštaga“ na kineskim društvenim mrežama su „Vlasti Vuhana duguju izvinjenje doktoru LI Venlijang“ i „Želimo slobodu govora“. Oba „aeštaga“ su ubrzo cenzurisana, a stotine komentara su obrisane

„Ovo nije smrt uzbunjivača, ovo je smrt heroja“, navodi jedan korisnik mreže Veibo (Weibo, kineski pandan Fejsbuku).

Na društvenoj mreži Tviter objavljena je fotografija koja predstavlja poruku ispisanu na snegu: „Zbogom, LI Venlijang“.

Među komentarima su, kako prenosi BBC, i „Nemojte zaboraviti kako se osećate sada. Ne zaboravite ovaj bes. Ne smemo da dozvolimo da se ovo ponovo dogodi.“

„Istinu će uvek smatrati glasinom, Koliko ćet još lagati? Šta još krijete?“

Ovakvi komentari iskazuju nezadovoljstvo i nepoverenje prema nosiocima vlasti u Kini zbog cenzure, navodi se

Kineska vlada priznala je pre nekoliko dana da mere borbe protiv virusa imaju dosta propusta i nedostataka.

Do sada je od koronavirusa smrtno stradalo 636 ljudi, a zaražena je 31.161 osoba.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.