Bugarski predsednik UVEREN: Balkan će biti jedno od najboljih mesta za život

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski predsednik UVEREN: Balkan će biti jedno od najboljih mesta za život

Lideri Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Pročitajte i :

Borisov je na otvaranju konferencije "Dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa zapadnim Balkanom: stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi", u Sofiji, rekao da svi u Savetu razumeju značaj železničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regionu.

Prema njegovim rečima, lideri Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke koji su u Sofiji moći će da steknu pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako.

- Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi - rekao je Borisov.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Zaharijeva je rekla da zemlje Zapadnog Balkana pokazuju da su sposobne da primene reforme i reše bilateralne sporove.

- Najpre treba da pokažemo da možemo da živimo u sadašnjosti, ostavimo prošlost iza sebe i sarađujemo - rekla je Zaharijeva.

Ona je rekla da se neto platiše u EU protive brzom proširenju EU napominjući, međutim, da beskonačno odlaganje obeshrabruje građane Zapadnog Balkana.

Šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da "Evropi treba Zapadni Balkan i Zapadni Balkan treba Evropi ali u EU postoji otpor".

On je kazao da želi da ubedi ljude da za Zapadni Balkan postoji put ka Evropi, ali je dodao da EU nije spremna da sada primi još šest novih članica.

Konferencija je održana uoči sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regiona i EU.

Glavna tema je bila evropska perspektiva zemalja u regionu i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

Inače, Bugarska je domaćin sutrašnjeg samita EU - Zapadni Balkan kojoj će prisustvovati lideri 28 zemalja članica EU i šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Samit je veliki uspeh za Bojka Borisova, smatra Veber koji je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspeo da temu zapadnog Balkanapostavni na agendu evropske spoljne politike.

- Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji - rekao je on.

Veber je, medjutim, dodao da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU u kratkom roku.

- Evropska unija je uključena u finansije u ovim zemljama, ali da države same moraju učiniti sve od sebe. Mi Evropljani se moramo pripremiti za proširenje EU - rekao je Vebar i dodao da oni koji žele u članstvo moraju da urade prvo svoj domaći zadatak.

Evropa, prema njegovim rečima, danas ne reaguje dovoljno brzo prilikom donošenja odluke o spoljnoj politici.

Veber je ocenio da je dobar znak to što će predsednik Srbije prisustvovati samitu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.