Bugarska prijavila Srbiju Savetu Evrope zbog Cvetana Vasileva

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska prijavila Srbiju Savetu Evrope zbog Cvetana Vasileva

Bugarske vlasti prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske fabrike stakla Vasila Cvetanova koji je u Bugarskoj optužen za proneveru.

Kako je danas preneo portal Fokus njuz, bugarski tužilac Sotir Cacarov zatražio je od Generalnog sekretarijata Saveta Evrope i Evropskog komiteta za kriminal SE da hitno razmotre informaciju o teškoćama u primeni Evropske konvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o ekstradiciji povodom zahteva za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije.

Zahtev se odnosi na primenu člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji u kojem se navodi da će "strana od koje se traži izručenje o odluci o ekstradiciji obavestiti stranu koja traži izručenje u skladu sa članom 12".

Zahtev je podnet zbog toga što bugarska strana još nije dobila konkretan odgovor na zahtev za izručenje Vasileva koji je podnela pre više od godinu i četiri meseca, kao ni na dodatni zahtev za njegovo izručenje koji je upućen pre osam meseci, navodi Fokus njuz.

Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru 206 miliona leva Korporativne komercijalne banke čiji je glavni deoničar, ; a koja je otišla u stečaj prošle godine. Odlaskom u stečaj Korporativne banke u Sofiji, u stečaj je otišla i bugarska kompanija Glas industri koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. marta 2015. rešenje o izručenju Vasileva Bugarskoj i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska.Bugarska potražuje Vasileva zbog optužbi za milionske pronevere i za njim je raspisala međunarodnu poternicu, nakon čega je on pobegao iz zemlje a u septembru 2014. predao se sprskim pravosudnim organima.

Početkom decembra 2015. bugarski mediji preneli su da su sudovi u Švajcarskoj i Bugarskoj blokirali Vasilevu više od 300 miliona evra kao obezbeđenje u slučaju novih tužbi protiv njega i negove porodice kao i entiteta koje kontroliše.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

BUGARI PRIJAVILI SRBIJU SAVETU EVROPE: Na zahtev za izručenje Cvetana Vasileva nismo odgovorili?

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016

SOFIJA - Bugarske vlasti prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske fabrike stakla Vasila Cvetanova koji je u Bugarskoj optužen za proneveru...Kako je danas preneo portal Fokus njuz,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.