Budućnost srpske zajednice u HR zavisi i od samih Srba

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Budućnost srpske zajednice u HR zavisi i od samih Srba"

Profesor Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba Dejan Jović smatra da budućnost srpske zajednice u Hrvatskoj u velikoj meri zavisi i od samih Srba.

Kako ocenjuje, oni bi mogli znatno uticati i na rezultate tamošnjih izbora.

Gostujući u Kažiprstu, Jović, koji je i gostujući profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, objasnio je da nacionalistička, konzervativna Hrvatska nije jedina Hrvatska u koju se Srbi mogu vratiti.

"Postoji više od jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i jedne Hrvatske", naglasio je on.

"Nacionalisti u Hrvatskoj obično gledaju na državu kao na dom, tačnije kao vlasništvo nad svojom kućom, a onda je 7,5 odsto suvlasnika. Sve dok postoje oni drugi , shvataće ih kao problem. Ali, postoji i Hrvatska koja je liberalna, koja vidi da Hrvatska gubi stanovništvo i koja zagovara multietničnost i otvorenost. Hrvatska je mnogo podeljeno društvo i to se videlo na nekoliko primera", rekao je.

Jović je dodao da "ne vidi razlog zašto Srbi koji imaju hrvatsko državljanstvo a žive u Srbiji ne glasaju u Hrvatskoj".

"Mogli bi da zauzmu mesta u mestima gde se zapravo odlučuje. Problemi izbeglica koji su otišli iz Hrvatske ne mogu se rešiti iz daljine", zaključio je.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.