Bubamare najavile hladnu zimu, biće još ledenih talasa

Izvor: B92, 10.Jan.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bubamare najavile hladnu zimu, biće još ledenih talasa"

Sto trideset dvoje ljudi i 72 vozila evakuisani su iz snežnih nanosa u proteklih pet ledenih dana, a broj evakuacija se postepeno smanjuje.

Ipak, očekuje se da hladni talas potraje još nekoliko dana, a naročito su ugroženi jug i istok zemlje.

Još dve osobe izgubile su život zbog ekstremno niskih temperatura u Srbiji. Miroslav i Ilija Mitić iz Duge Poljane kod Gadžinog Hana pronađeni su mrtvi ispred svoje kuće, a pretpostavlja se da su se smrzli.

Problema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje ima na Pešterskoj visoravni, gde su neka od sela i dalje odsečena od sveta. Kritično je i u golijskim selima, gde je temperatura padala i na minus 25 stepeni.

“Verujte, ja natočim vodu tamo gde treba da pije i dok pustim kravu da dođe da pije površina je zaledila za 5-10 minuta da ona ne može, kad pije hladnu vodu svaki mišić na kravi se trese”, kaže Miodrag Petrović iz sela Devići.

A izuzetno hladnu zimu najavio je meteorolog iz Tutina Muhamed Ademović. On je završio dva fakulteta, a kako kaže, hladnu zimu ove godine su najavili rojevi bubamara koje su ulazile u kuće, dok su životinje skladištile mnogo više hrane u svojim skloništima.

“Posle ove subote-nedelje, tu će malo otopliti, pa će kasnije, za jedno nedelju dana ponovo da bude prvi talas hladan, sa padavinama obilnim, i biće kasnije, pri kraju januara, i u februaru će da bude, nemoj da se zavaravamo, znači i februar će biti, ali snežni pokrivač će biti mnogo veći nego što je sad”, navodi Ademović.

Procenjena ekonomska šteta zbog snega i leda u vodnom i železničkom saobraćaju u Srbiji je između 10 i 13 miliona dinara dnevno. Nadležne službe očistile su glavne putne pravce, a ostalo je da se očiste putevi drugog reda. Veći problem je na rekama.

“Ono što nam je delimično kritično to je sektor od BG do NS, ali i tu imamo odgovarajuću mehanizaciju koju možemo da angažujemo, kao što ste videli prethodnih dana brod Topola je razbijao led u beogradskom sektoru Dunava, imamo još Zmajevo, koje možemo da angažujemo u slučaju vanredne situacije, tako da Srbija može da se brani od leda”, rekao je Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

Železnički saobraćaj i pored pucanja šina na nekim deonicama funkcioniše dobro s obzirom na teške vremenske uslove. Slična situacija je i u avio-saobraćaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.