Izvor: Glas javnosti, Beta, 29.Jan.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brža ratifikacija SSP zavisi od saradnje sa Hagom

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da bi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogla da se ubrza, ukoliko Srbija unapredi saradnju sa Haškim tribunalom.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da bi, na osnovu odluke Saveta EU iz decembra 2009. u junu trebalo ponovo da se razmotri proces ratifikacije SSP-a.

- To je rok za koji smo vezani odlukom Saveta. Ne verujem da će biti ranijih koraka po tom pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ukoliko ne bude značajnog napretka u saradnji Haškim tribunalom - kazao je Dežer.

On je dodao da ako bude pozitivnog razvoja u saradnji sa Haškim tribunalom Savet uvek može da odluči da se ubrza proces ratifikacije Sporazuma.

Dežer je kazao i da je podnošenje kandidature Srbije za članstvo u EU dobro prihvaćeno, ali i podsetio da postoji određena procedura za njeno prihvatanje.

- Špansko predsedništvo već razmatra sa državama članicama da li će se kandidatura i ratifikacija povezati u junu ili da se to pitanje ubrza u smislu da se Komisija pripremi da mišljenje da ranije - dodao je Dežer.

Šta god da se desi sa procedurom, istakao je Dežer, to ne sprečava Srbiju da nastavi potrebnu proceduru i da što više harmonizuje svoje propise sa EU.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.