Broj ubijenih novinara u svetu udvostručen u 2018.

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj ubijenih novinara u svetu udvostručen u 2018.

U svetu je ove godine ubijeno 34 novinara zbog obavljanja svog posla, što je skoro dvostruko više nego 2017, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

Taj komitet sa sedištem u Njujorku objavio je u svom godišnjem izveštaju da je do 14. decembra ukupno ubijeno najmanje njih 53.

U 2017. je, prema podacima Komiteta, zbog obavljanja posla ubijeno njih 18 od ukupno 47 ubijenih novinara u toj godini, prenosi AP.

Danas objavljeni izveštaj uključuje ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saudijskog novinara, kolumniste "Vašington posta" i kritičara saudijskog režima Džamala Kašogija, 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a koje je dovelo do potresa na globalnoj političkoj sceni i optužbi na račun saudijskog princa Mohameda bin Salmana za umešanost u ubistvo.

Osim onih koji su ubijeni zbog svog rada, novinari su ginuli i u razmeni vatre izveštavajući sa ratnih područja ili na opasnim zadacima.

Kao najsmrtonosnija država za novinare ove godine se pokazao Avganistan, u kojem je život izgubilo 13 novinara.

Komitet za zaštitu novinara takođe je u izveštaju spomenuo ubistvo 27-godišnjeg istraživačkog novinara Jana Kucijaka, koji je ubijen u Slovačkoj tokom rada na priči o navodnoj korupciji, uporedivši njegovo ubistvo s prošlogodišnjim ubistvom malteške novinarke Karuane Galicije, kojoj je na automobil bila podmetnuta bomba.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica u utorak je saopštila da je u svetu ove godine ubijeno najmanje 80 medijskih radnika zbog svog posla, a da je više od polovine njih ubijeno u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji.

Reporteri bez granica takođe su u izveštaju naveli da se 348 novinara u svetu nalazi u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: Kini (60), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U svetu su u poslednjih deset godina, kako je navedeno, ubijena 702 novinara. Organizacija je napomenula i da se u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja i ograničavanja rada novinara.

Kako je navedeno, 60 novinara bilo je oteto 2018. u svetu, šest više nego prethodne godine. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.