Brodovi puni migranata samo pristižu u Italiju

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brodovi puni migranata samo pristižu u Italiju

Rim -- Brod italijanske obalske straže sa više od 500 migranata, uključujući desetine koje se spasla američka mornarica, stigao u luku na italijanskom ostrvu Sicilija.

Taj brod pristao je samo nekoliko dana nakon što je Italija uskratila prijem brodu "Akvarijus" sa preko 600 migranata, zbog čega se digla međunarodna prašina.

"Brod Dikoti konačno je pristao u (luku) Pocalo i bezbedno doveo 522 osobe. Oni su spaseni u više operacija, 42 njih umalo se utopilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i potrebna im je hitna medicinska pomoć i psihološka podrška", saopštio je Visoki komesarijat za izbeglice UN na Tviteru.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je ranije da brodovi nevladinih organizacija ne mogu da uđu u italijanske luke, optuživši ih da su kao "taksi službe" za švercere migranata.

Italija i Malta prethodno su odbile da dozvole brodu "Akvarijus" koji je bio blokiran kod obale Sicilije da pristane u njihove luke, a potom je Španija ponudila da se migranti iskrcaju u njenoj luci Valensiji.

Situacija s brodom "Akvarijus" sa stotinama migranata pojačala je tenzije među članicama EU oko imigracije. Salvini je juče rekao da će "za dva, tri dana" evropskim partnerima dostaviti predlog o migracionoj politici, prenela je agencija Frans pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.