Izvor: RTS, 26.Nov.2022, 19:17

Brnabićeva sa predstavnicima pekinškog instituta za genetska istraživanja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima jedne od globalno najvećih genetičkih kompanija BGI grupe o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških istraživanja, biomedicine i biotehnologije.
Ana Brnabić ocenila je da je Srbija napravila veliki iskorak na polju nauke i tehnologije i IT sektora, koji je poslednjih godina postao i najveća neto izvozna grana srpske privrede.

Navodeći da je do sada u institute i naučno-tehnološke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parkove uloženo oko 200 miliona evra, premijerka je istakla da će Srbija nastaviti da podržava i ulaže u ove oblasti sa ciljem stvaranja ekonomije zasnovane na novim tehnologijama i nauci.
Ona je dodala da su u planu veća ulaganja u razvoj veštačke inteligencije, na čemu radi i Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu sa više od 40 zaposlenih.
U svrhu daljeg razvoja veštačke inteligencije, Srbija je, kako je objasnila Ana Brnabić, nabavila superkompjuter najnovije generacije sa platformom za veštačku inteligenciju i usvojila strategiju za dalji razvoj ove oblasti.
Govoreći o saradnji sa BGI grupom, predsednica vlade je istakla da će sledeće godine započeti izgradnja BIO4 kampusa za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, koji će biti jedan od prvih takvih centara u ovom delu Evrope.
Dodala je da je, u tom smislu, od velike važnosti za Srbiju prenošenje iskustava i znanja i saradnja sa jednom od najznačajnijih kompanija u svetu u ovim oblastima.
Detaljan plan saradnje Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljan plan saradnje, koji će se pre svega bazirati na aktivnostima u oblasti istraživanja, razvoja i obrazovanja, sa ciljem daljeg razvoja privrede i unapređenja zdravlja građana Srbije.
Predstavnici BGI grupe, jedne od vodećih svetskih biotehnoloških kompanija, koja ima moto "Omics for All", istakli su da je za sistemski razvoj nauke, društva i države zasnovane na inovacijama i znanju, veoma značajna podrška države.
Oni su izrazili spremnost da aktivno rade sa srpskim partnerima i Vladom Srbije na promociji u cilju dobrobiti srpskih građana i razvoja bionauke u našoj zemlji.
Predsednica vlade zahvalila je na pomoći koju je ova kineska kompanija pružila prilikom otvaranja Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, kao i na pomoći pri otvaranju dve laboratorije Vatreno oko, koje su bile od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.
Na sastanku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, kao i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić ugostila Vang Jiana: Nova era razvoja Srbije

Izvor: B92, 27.Nov.2022, 12:38

Premijerka Srbije Ana Brnabić, poželela je dobrodošlicu doktoru Vang Jianu iz Pekinškog instituta za genetska istraživanja...Premijerka se na Tviteru ponovo zahvalia zbog njihove podrške Srbiji tokom pandemije koronavirusa..."Bilo mi je veliko zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu Dr Vang Jianu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.