Brnabićeva sa Palmerom: Ukidanje taksi pa dijalog

Izvor: RTS, 08.Maj.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva sa Palmerom: Ukidanje taksi pa dijalog

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su u Sarajevu o trenutnoj situaciji na KiM, taksama i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Premijerka je zahvalila Palmeru na tome što su, kako kaže, SAD potpuno nedvosmisleno i direktno osudile uvođenje taksi i pozvale Prištinu da ih ukinu.

"Čak su u mnogo stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reagovale mnogo odlučnije i striktnije u odnosu na Brisel i povukli određene mere protiv Prištine. Zahvalila sam mu na tome, mi i dalje imamo različite poglede na to kako izgleda budućnost dijaloga i odnosa između Beograda i Prištine, ali je uvek dobro da imamo ovakve razgovore", rekla je Brnabićeva za Tanjug posle sastanka sa Palmerom.
Kako je navela, ukazala je Palmeru na jasan stav Srbije da Priština mora da ukine takse da bi se nastavio dijalog sa Beogradom.
"Predsednik Vučić je bio potpuno jasan u vezi sa tim, i u Berlinu smo bili potpuno jasni o tome. Srbija je do sada pokazala konstruktivnost i racionalnost, ali ovo je crvena linija koju ne možemo da pređemo", naglasila je Brnabićeva.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u Sarajevu učestvovala na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
"Priština nije odbila BiH već EBRD" 
Komentrisala je i odbijanje predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da prisustvuje skupu u Sarajevu. Taj potez ocenila je kao nastavak donošenja odluka na osnovu internih političkih razloga, a na štetu celog regiona.
Prema njenim rečima, Priština nije odbila Bosnu i Hercegovinu, već Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), koja je organizovala Samit.
Tači je odustao od učešća na skupu u Sarajevu zbog, kako je rekao, odnosa sa BiH, koja nije priznala Kosovo
"Ne mogu da razumem tu odluku. Nastavljaju se političke odluke vođene internim političkim razlozima. Čini se da se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači utrkuju ko će biti veći nacionalista. Iz moje perspektive, odluka je pogrešna", rekla je Brnabićeva.
Dodala je i da taj samit nije imao nikakve veze sa politikom, već se govorilo o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, saradnji sa EBRD-om i kako države Zapadnog Balkana mogu da grade jedan ekonomski bolji region koji će biti bolji za sve građane.
"Ne sviđa mi se trend da se političari u Prištini utrkuju ko će imati politički popularnije odluke, a sve dalje od bilo kakvog kompromisa i dijaloga sada ne samo sa centralnom Srbijom već i sa BiH", istakla je Ana Brnabić.
Kaže da očekuje reakcije na takvo ponašanje Prištine i od EU, i od SAD, ali i od drugih zemalja regiona.
Ekonomska povezanost za stabilan region
Premijerka je ocenila da je Samit lidera Zapadnog Balkana na Godišnjem skupu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu protekao pozitivno, jer su lideri razgovarali o ekonomskim temama i poručili da bolja povezanosti regiona vodi ka stabilnom regionu za privlačenje stranih investicija.
Prema njenim rečima, povezivanje regiona bitno je u svim sferama, kako infrastrukturnoj, tako i ekonomskoj i digitalnoj.
"Drago mi je što Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje i to zahvaljujući reformama od 2014. godine. Mi smo se ekonomski konsolidovali i sada idemo u fazu rasta. Jedan od najvećih uspeha naše zemlje jeste privlačenje direktnih stranih investicija, jer je Srbija apsolutni lider u regionu, koja je prošle godine privukla tri i po milijarde evra stranih investicija", rekla je Brnabićeva.
Kaže da su lideri istakli i da je ulaganje u makro, mala i srednja preduzeća od velikog značaja za region, te najavila da će od dogovorenih sredstava koje Srbija ima sa EBRD za 2019. godinu čak 70 odsto ići na finansiranje makro, malih i srednjih preduzeća.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić poručila Palmeru: Dijalog kad Priština ukine takse

Izvor: Večernje novosti, 08.Maj.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su u Sarajevu o trenutnoj situaciji na KiM, taksama i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.