Brnabićeva posle hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Izvor: B92, 02.Okt.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva posle hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Beograd -- Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da će se predsednik i Vlada obratiti EK povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, i pre svega postaviti pitanje - da li za EU važi jedno međunarodno pravo, ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU.

Brnabićeva je to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navela posle konsultacija kod predsednika Aleksandra Vučića

"Realno nas je jako iznenadio stav Evropske komisije i sve ono što je govorio portparol. Hteli smo da vidimo kako da reagujemo u smislu šta sve dalje treba da pitamo Komisiju", rekla je Brnabićeva novinarima posle konsultacija državnog vrha kod predsednika Srbije.

"Među pitanjima će biti i da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU", rekla je premijerka.

"Ja putujem u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra i svakako ću tada odneti naše pismo i svakako će ovo biti jedna od tema", rekla je predsednica vlade.

Brnabićeva je navela da će pismo biti prosleđeno i svim državama koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da im se zahvalimo i damo na znanje koliko je važno što nisu to učinili i koliko su bili u pravu kada su branili i verovali u međunarodno pravo.

Ona je rekla da će pismo biti poslato i onima koji su priznali Kosovo, kako bi im se postavila ista pitanja, "a možda oni imaju neke odgovore za Srbiju".

Da podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić sazvao konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Evropska komisija, osim toga, u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabićeva posle hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2017

Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja, rekla je premijerka Ana Brnabić...Ona je navela da će se predsednik i Vlada obratiti EK  povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, i pre svega postaviti pitanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.