Brnabićeva pozvala usvojitelje oduzetog deteta da joj se jave

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 16:08

Brnabićeva pozvala usvojitelje oduzetog deteta da joj se jave

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas usvojitelje trogodišnjeg deteta da joj ostave kontakt-podatke.

Poziv je uputila nakon objave da im je Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo tek usvojeno dete, jer supruga (52) ima više godina od dozvoljene granice.

"Poštovani, molim Vas, ostavite mi Vaš kontakt u DM da Vas pozovem", objavila je premijerka na svom nalogu na Tviteru.

Bora Savić, suprug i usvojitelj deteta, objavio je sinoć na svom nalogu na Tviteru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je juče Centru za socijalni rad u Subotici morao da vrati tek usvojenu ćerku zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra.

U zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina, a kako kaže, njegova supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su njegove godine u redu.

"Tumačenje centra je bilo da je to dovoljno i da ne mora da se ide na odobrenje ministra koje se u tim slučajevima daje. Tako da je L. u našu kuću došla u oktobru na period prilagodavanja. Za tih šest meseci mi smo uspeli da formiramo porodicu, nije bilo lako, ali smo uspeli", naveo je Savić, napominjući da je konačno usvojenje realizovano 15. maja, kada su postali zakoniti roditelji devojčice.

Međutim, posle čina usvojenja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka je proveravalo predmet i uočilo ove proceduralne greške, te naložilo da se predmet ispita, dok Savić i njegova supruga, kako je napisao, o tome nisu ništa znali.

"Juče su pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju popustili pod pritiscima jer nismo želeli da nam policija otima dete", naveo je Savić.

Dodao je da advokat porodice smatra da je to rešenje nezakonito jer usvajanje može da se poništi jedino tužbom, a ne nekim rešenjem, koje porodica nije ni dobila.

"Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle osam meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad? Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti ovako", naveo je Savić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.