Brnabić o Adrija Ervejzu: Poštujemo SSP, u svemu smo čisti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić o Adrija Ervejzu: Poštujemo SSP, u svemu smo "čisti"

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas tvrdnje slovenačke kompanije Adrija ervejz da Srbija dodeljuje prekomernu državnu pomoć kompaniji Er Srbija i istakla da naša zemlja poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je zabranjena državna pomoć preduzećima.

"Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da smo u tome svemu u potpunosti čisti", rekla je Brnabić za Tanjug i dodala da je uverena da će Srbija "pobediti", ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neko proba da od ovoga napravi slučaj.

Ona objašnjava da je Srbiji i ranije prigovarano kako navodno dodeljuje prekomernu državnu pomoć preduzećima i time krši SSP, a kao primer podseća na slučaj Smederevske Železare.

Ni u tom slučaju, kaže, nije bilo davanja državne pomoći.

"S druge strane, Evropska komisija je uvela kvote koje su direktno protiv slobodne trgovine i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. I dalje mi ne dajemo nikakvu državnu pomoć Železari Smederevo", kaže predsednica vlade.

Tada, kada je slučaj Železare bio aktuelan, kaže, Srbija je prošla rigoroznu "antidamping" istragu.

Predsednica vlade objašnjava da nema konačne informacije da li je taj proces uopšte pokrenut, ali ukazuje da njena vlada i resorna ministarstva paze na sve što se tiče državne pomoći.

"Radimo u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji zabranjuje državnu pomoć. Ministarstvo privrede i Ministarstvo evropskih integracija, vlada, i ja kao predsednica vlade, pazimo na to", rekla je Brnabićeva.

EU nije adresa za žalbu Adrija Ervejza protiv Srbije

Evropska komisija nema direktnu nadležnost po pitanju sprovođenja državne pomoći koju primenjuje zemlja kandidat za članstvo u EU, a to se konkretno odnosi i na primedbe „Adrija ervejza“ na slučaj „Er Srbije“, saznaje Tanjug u Briselu.

Povodom medijskih navoda da se slovenački avio prevoznik „Adrija ervejz“ žalio EU institucijama zbog navodne „prekomerne državne pomoći Srbije nacionalnom prevozniku „Er Srbiji“, u Briselu naglašavaju da Evropska komisija, kao telo EU koje se bavi pitanjima državne pomoći u zemljama članicama, nije nadležna i za sprovođenje politike primene državne pomoći u zemljama kandidatima za članstvo.

Izvori u Briselu naglašavaju da je nacionalno telo Srbije, zaduženo za pitanja državne pomoći, nadležno da prima pritužbe, vodi istragu, prikuplja dokaze i donosi odluke po konkretnim pitanjima.

Evropska komisija može da posluži samo kao podrška i da da smernice nadležnom srpskom nacionalnom telu u cilju kontrole primene državne pomoći, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U medijskim navodima stoji da se slovenačka "Adrija ervejz“, inače u vlasništvu nemačkog "4k investa", zbog milionskih gubitaka u prethodne dve godine obratila slovenačkim vlastima tražeći državnu pomoć kako ne bi došlo do otpuštanja radnika i zatvaranja avio kompanije što bi dovelo i do „odsecanja Slovenije od ostatka sveta“.

Usled problema sa sopstvenom likvidnošću, Adrija je "uprla prst" u Er Srbiju.

Pre žalbi EU, „Adrija ervejz“ je, prema medijskim navodima, od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražila ocenu zakonitosti pomoći koju naš avio prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Ne pomažemo ilegalno Er Srbiju

Izvor: Mondo, 09.Jul.2019

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas tvrdnje slovenačke kompanije Adrija ervejz da Srbija dodeljuje nedozvoljenu državnu pomoć kompaniji Er Srbija. "Poštujemo SSP", kaže srpska premijerka. Kako je dotirana srpska kompanija...Foto: MONDO/Dragana Todorović.."Srbija u potpunosti poštuje Sporazum...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.