Ozvaničen početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2019, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozvaničen početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev zvanično su danas označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između dve zemlje.

To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Brnabić i Zaev su se posle ozvaničenja integrisanog prelaza uputili ka Skoplju na sastanak, a planiran je i susret delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji.

Integrisanim prelazom doneta odluka za region bez barijera

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na današnjoj svečanosti povodom početka rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između dve zemlje, ocenio je da smanjenje carinskih procedura uklanja barijere za trgovinu u regionu.

"Ovo je najveći konkretni zajednički doprinos bilateralnoj saradnji i jačanju trgovine u regionu, kao i povećanju konkurentnosti. Ovo je najbolji odgovorno na zahteve i očekivanja privrednika, apele privrednih komora regiona, da se ubrzaju procedure i usklade propisi, dokumentacija, rad nadležnih službi i time otklone barijere“, naglasio je Čadež.

Ističe da će se time smanjiti troškovi prekograničnog poslovanja.

To je, kako je podvukao i najjefikasniji način za povećanje trgovine robe.

Čadež je, ukazujući na ulaganja u infrastrukturu, rekao da autoput, koji vodi ka ovom prelazu, ne bi imao tu vrednost da danas nije realizovan dogovor o integrisanom graničnom prelazu.

"Autoput ne služi ničemu ako nemate ljude koji se na njemu voze, i robu i ekonomije koju povezuje. Srbija i Severna Makedonija odlukom stvaranja integrisanog prelaza donele su veliku odluku za region bez barijera“, podvukao je predsednik PKS.

Srbija i Severna Makedonija, prema njegovim rečima, pokazale su kako zajednički treba i možemo da radimo.

U ime svih privrednika šest ekonomija Čadež je pozvao sve zapadnobalkanske vlade da preduzmu iste poteze i uspostave ovakve prelaze, to jest usklade prekograničnu dokumentaciju, što će uštedeti novac i vreme svim kompanijama koje posluju u regionu.

Kazao je da su velike prednosti sporazuma koji su potpisani i koji se danas potpisuju, kao i sporazuma između veterinarskih uprava o priznanju atesta, koji treba da se postigne za desetak dana.

Čadež je ocenio da je dobro međusobno priznavanje autorizovanih ekonomskih operatera, jer se time smanjuje procedura i firmama omogućava da svoju robu mogu bez barijera da prevoze u celom regionu.

"Nama ne trebaju politički dokumenti, akcioni planovi već ovo što se danas uradilo“, zaključio je Čadež.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.