Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2018, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Fabrici: Vladavina prava ključna na putu ka EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija postigla veliki napredak u vladavini prava, navodeći da su poglavlja 23. i 24 koja se odnose na tu oblast među najtežim na putu evropskih integracija.

Brnabić je rekla na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica Unije da je želela otvoren razgovor o tome šta je Srbija do sada uradila.

"Moje mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i viđenje je da je puno urađeno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom. Srbija i Vlada nisu želeli da žure i da na uštb kvaliteta idemo sa usvajanjem nekih zakona", kazala je ona.

Govoreći o procesu ustavnih reformi, Brnabić je rekla da je Srbija želela široku javnu raspravu koja je trajala više od devet meseci, a koja će biti nastavljena posle mišljenja Venecijanske komisije o predlogu ustavnih reformi, kako bi se imali najkvalitetniji i najinkluzivniji proces koji je doveo do ustavnih promena.

Vlada Srbije je 13. aprila poslala Venecijanskoj komisiji predlog ustavnih amandmana, kazala je ona, dodajući da se sledeće nedelje očekuju prve komentare.

Brnabić je kazala da će se sledeći ovakav sastanak održati u oktobru, navodeći da je to koristan format razgovora i za Srbiju i za EU.

Kako je navela, na sastanku se razgovaralo o reformi sudstva, medijskog strategiji, osnovnim i pravima nacionalnih manjina.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je posle sastanka da je vladavina prava ključna za Srbiju u procesu evropskih integracija.

Fabrici je rekao da je današnji sastanak sa premijerkom i ambasadorima svih zemalja članica EU bio konstruktivan i veoma plodonosan, s fokusom na vladavini prava, odnosno na poglavlja 23. i 24.

On je pohvalio spremnost vlade i premijerke Ane Brnabić da razgovara o tim pitanjima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.