Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Prošlogodišnji rast izvoza informaciono-komunikacionih tehnologija 27,5 odsto

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) ;u prvih 11 meseci 2018. godine premašio vrednost izvoza od milijardu evra, što je rast od 27,5 odsto u poređenu sa istim periodom prethodne godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je predsedavala sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije na kojoj je usvojen Plan rada u 2019. godinu i izveštaj o radu prošle godine.

Suficit izvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << IKT usluga, prema rečima premijerke, čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od više od 20 odsto.

Prosečna plata po zaposlenom u ovom sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih u Srbiji, kako je rekla, više od dva puta je viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira četiri-pet radnih mesta u ostalim sektorima.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije prepoznala potencijal IT industrije, preduzela konkretne korake kako bi obezbedila njen dodatni rast i pružila novu viziju razvoja Srbije zasnovanu na inovacijama.

Na sednici Saveta predstavljeni su najvažniji realizovani projekti i planovi za naredni period među kojima su uveđenje programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda u osnovnim školama, dok su u ovoj školskoj godini učenici šestog razreda započeli učenje u programskom jeziku Python.

Omogućen je i pristup internetu u svim osnovnim školama, a dodatnih 10 miliona evra investirano je u pristup brzom internetu za škole u 2019.

U saradnji sa Fondacijom Petlja i Inicijativom Digitalna Srbija, sve škole dobile su osnovnu IT opremu, a nastavnicima je pružena obuka za predavanje IT predmeta.

Sproveden je pilot projekat uvođenja digitalnih obrazovnih materijala u 2.000 "digitalnih učionica", a u ovoj godini nastavlja se investiranje u potpunu digitalizaciju udžbenika.

Broj specijalizovanih IT odeljenja povećan je ove školske godine za skoro pet puta u odnosu na 2017. godinu, na ukupno 44 u 36 gimnazija širom Srbije, a povećani su i kapaciteti tehničkih fakulteta kako bi se omogućio upis 20 odsto više studenata nego pre dve godine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je opredelila oko 100 miliona evra za investicije u infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje okruženje za startapove, inovativne kompanije i istraživanje i razvoj.

U sklopu programa prekvalifikacija za IT, priliku da steknu znanja i veštine iz programiranjenja neophodnih za poziciju junior programera, dobilo je 800 građana, a u toku su obuke za još njih 1.100.

"Započelo se sa uspostavljanjem baze za potpuno elektronsku Vladu – usvojeni su Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi a započeto je i uspostavljanje registra građana i adresnog registra", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se među ostvarenim rezultatima izdvajaju i uvođenje novih profila po dualnom modelu za srednjoškolce u tehničkim školama, na zahtev industrije i roditelja.

U sklopu podrške razvoju regionalnih startap centara, Vlade je podržala osam gradova i opština sa iznosom od 200 miliona dinara. Takođe, usvojene su izmene seta zakona koji omogućavaju poreske podsticaje za veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj.

Planom Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije za 2019. godinu predviđa se i realizacija 36 aktivnosti u oblasti razvoja ljudskog kapitala (formalno i neformalno obrazovanje), razvoja inovacione infrastrukture i stvaranja konkurentnog tržišta (pravni okvir za poslovanje).

"Planirano je da se u sedmom i osmom razredu na časovima informatike radi u programima Pygame i Jupyter, uz učenje 2D animacija, analitike i rada sa podacima. Plan je da raspišemo konkurs za uvođenje novog studijskog programa od nacionalnog značaja za potrebe industrije 4.0, dok nastavljamo sa podrškom izgradnji naučno-tehnoloških parkova i druge naučne i inovacione infrastrukture u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", istakla je premijerka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.