Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Pohvala Srbiji na skupu u Gruziji podstrek za vladu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Tbilisiju da je podstrek za njenu vladu to što je na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju Srbija pohvaljena i istaknuta kao odličan primer rada na transparentnosti podataka.

Brnabić je u obraćanju novinarima posle samita rekla da je generalni sekretar Partnerstva za otvorenu upravu pohvalio Srbiju u uvodnom delu skupa i da se Srbija našla među četiri zemlje, sa Salvadorom, Letonijom i Kanadom kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedna od retkih "zemalja u svetu koje prave ekstra napor da otvore svoje podatke i da povećaju transparentnost rada svoje uprave".

"U vreme kada svi ostali ili većina njih zatvara svoje podatke, zatvara svoje vlade Srbija je prepoznata kao zemlja koja ih otvara", rekla je premijerka. Ona je dodala da je to veliko priznanje za vladu Srbije, kabinet premijera i tim koji radi na tome i da joj je drago da je to "priznato i prepoznato" i da vlada želi s tim da nastavi.

"Ovo je veliki podstrek za nas", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je na panelu u na samitu u Tbilisiju govorila o tome koliko je Srbija uradila u smislu fokusiranja vlade na svoje građane, promene svesti javne uprave i na republičkom i lokalnom nivou o tome da građani treba da budu centar pažnje vlade, kao i da su tu da pružaju uslugu građanima i kroz elektronsku upravu ali i kroz razne druge mehanizme.

Rekla je da je dogovoreno da, kad Srbija bude formirala svoju akademiju za javnu upravu, o čemu je zakon prošao u Skupštini, da će potpisati sporazum o saradnji sa Partnerstvom za otvorenu upravu i da će u budućnosti nastaviti da radi na ovome.

Premijerka je odgovarajući na pitanje novinara na engleskom rekla da ne vidi bolji način od e-vlade da se poveća efikasnost javne službe, transparentnost javnih usluga i da se istovremeno bori protiv korupcije.

Po njenim rečima izazovi u tome nisu baze podataka već promena svesti državne uprave tako da o sebi počnu da misle kao o nekom ko pruža usluge građanima, kao nekom ko je uvek tu za građane, uvek otvoren bez potrebe da se to stalno ponavlja.

Predsednica Vlade Srbije govorila je na petom samitu međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. Rezultate u oblasti otvorene uprave ; danas su predstavii učesnici iz više od 90 zemalja.

Brnabić je navela da je danas ;imala priliku da se vidi s premijerom Kirgistana, i još jednom s premijerom Gruzije Mamukom Bahtadzeom s kojim se srela i juče, kao i sa predsednikom Šri Lanke i mnogim drugim zvaničnicima, ocenivši da je uvek dobro da se s njima podeli šta Srbija danas radi i kojim putem ide.

Brnabić je juče razgovarala i sa ;predsednikom Gruzije Georgijem Margelašvilijem i predsednikom gruzijskog parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

Brnabić: Građani moraju da dobijaju najbolje i efikasne usluge

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Tbilisiju da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja, i da je Srbija u prethodnih godinu dana povećala broj usluga koje građani i privreda elektronskim putem mogu da dobiju od državnih institucija i administracije, saopštila je vlada.

"Građani moraju da budu u fokusu javne administracije i da imaju najbolje i efikasne usluge. Mi smo tu zbog građana, a ne obrnuto", rekla je Brnabić na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju.

Prema njenim rečima, vlada je posvećena izgradnji sistema otvorenih podataka jer se na taj način smanjuje korupcija, povećavaju se konkurentnost i transparentnost i jača poverenje između države, građana i privrede.

Premijerka Srbije je rekla da je sistem ;elektronske razmene dokumenata između državnih institucija među najvećim olakšicama za građane i privredu.

"Zahvaljujući ovom sistemu, građani više ne moraju da troše novac i vreme čekajući u redovima za razne dokumente", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da je Srbija uvela informacioni sistem "eBeba", koji omogućava elektronsku prijavu za upis u matične knjige, prebivalište, zdravstveno osiguranje, kao i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak već u porodilištu, za svega 15 minuta. Ona je rekla i da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica koje poslodavci više ne moraju da overavaju na šalterima, servis "eRecept" koji omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od šest meseci, i pokrenuta platforma "eSud" koja omogućava i advokatima i građanima da sudski postupak vode u potpunosti elektronski.

Kako je rekla, "u implementaciji pojedinih standarda otvorenih podataka, Srbija je ispred propisanih standarda EU".

Direktor Partnerstva za otvorenu upravu Sanjau Pradhan je u uvodnom obraćanju na početku samita pohvalio Srbiju i istakao našu zemlju kao odličan primer rada na transparentnosti podataka, navedeno je u saopštenju vlade.

Brnabić je juče razgovarala s gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom, predsednikom Georgijem Margelašvilijem i predsednikom parlamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Pohvala Srbiji na skupu u Gruziji podstrek za vladu

Izvor: Beta Video, 18.Jul.2018

TBILISI/BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Tbilisiju da je podstrek za njenu vladu to što je na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Tbilisiju Srbija pohvaljena i istaknuta kao odličan primer rada na transparentnosti podataka.CH1

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.