Brnabić: Razgovor s prosvetarima čim bude poznat mogući procenat povećanja plata

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Razgovor s prosvetarima čim bude poznat mogući procenat povećanja plata

Premijerka Ana Branabić danas je izrazila spremnost da razgovora s prosvetnim radnicima koji štrajkuju, čim, kako je rekla, bude videla koliko je moguće povećenje plata u prosveti.

Ona je rekla novinarima i da razume nezadovljstvo prosvetnih radnika jer je njihova prosečna plata ispod proseka zarada u javnim službama.

Brnabićeva je rekla i da štrajk prosvetnih radnika neće uticati na to da li će biti razgovora Vlade s njima.

"Razgovora će biti, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i to prvi put kada budem videla ili kada budem imala informacije koliko će povećanje zarada biti moguće, sešću s prosvetarma i razgovaraću", rekla je premijerka.

Podsetila je da je prosveta, nakon fiskalne konsolidacije i smanjenja plate i javnoj upravi za deset odsto, bila jedina oblast kojoj su poslednje dve godine zarade vraćene.

Ana Brnabić je rekla i da im je "plata u dva navrata povećana za četiri, odnosno za šest odsto".

"Ide se i na novo povećanje plata i još uvek se razmatra koliko će biti, ali s tim povećanjem oni će prvi put imati zarade veće od onih koje su imali pre krize", rekla je premijerka.

Povodom zahteva prosvetara i za povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, ona je ponovila da vlada od tog zakona neće odustati.

"To je za nas srž reforme javne uprave i mi o tog zakona nećemo odustati", rekla je Brnabićeva.

Odbacila je primedbe sindikata, istakavši da ne stoji ni jedna zamerka sindikata da je zakon loš po njih.

Navela je kao primer da zakon ne suspenduje kolektivni ugovor kako tvrde sindikalci.

Ana Brnabić je ukazala i da će taj zakon omogućiti da budu nagrađeni najbolji učitelji, nastavnici i profesori.

"Ostalo je još da se razgovara o tome kako da napravimo sistem koji će uvesti standarde ocenjivanja kvaliteta rada prosvetnih radnika prema kojima će biti nagrađivani nabolji", dodala je ona.

Brnabić: Najveći izazov u obrazovanju kako stvoriti generacije koje analitički razmišljaju

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je najveći izazov u srpskom obrazovanju kako stvoriti mlade generacije koje su sposobne da analitički razmišljaju i rešavaju probleme.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je kazala da je važno da nova školska godina počne dobro i kako je navela, "drugačije" od prethodnih godina.

"Suština uvođenja Informatike je u razvijanju analitičkog načina razmišljanja. Najveći izazov je kako ćemo uspeti da prenesemo tu vrstu razmišljanja i rada na najmlađe jer želimo da stvaramo mlade generacije koje će umeti da analiziraju i rešavaju probleme. Digitalizacija za mene pokazuje sve to", kazala je Ana Brnabić.

Komentarišući zahtev prosvetnih radnika za povećanjem plata, premijerka je kazala da će povećanja biti a da će se sve znati krajem septembra ili početkom oktobra.

"Rekli smo sindikatima šta je moguće. Prethodna i ova vlada su zatekle ovakvo stanje u prosveti ali su najviše dale za reformu obrazovanja i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Plate su 2014. smanjene za 10 odsto ali trend njihovog povećanja pokazuje da obrazovanje jeste u našem fokusu jer kako je budžet bio stabilniji, tako su i plate povećavane i vraćene su na ono što je ranije oduzeto prosveti", rekla je premijerka.

Ona je dodala da je cilj narednog povećanja zarada da prosvetni radnici imaju veće plate nego pre krize.

Upitana da li je za povećanje plata u javnom sektoru potrebna dozvola MMF-a , Ana Brnabić je kazala da će Vlada Srbije razgovarati sa Fondom jer želi da ostane kredibilan partner ali da ne misli da je za rast zarada potrebna njegova eksplicitna dozvola.

"Ne želim da pričam o procentima pre nego što budemo razgovarali sa MMF-om. Želimo da im objasnimo naše pozicije ali i da zadržimo dugoročnu stabilnost", kazala je premijerka.

Branabić: Početkom oktobra znaće se da li će biti povećan neoporezivi deo zarada

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da će početkom oktobra biti objavljeno da li će biti povećan neoporezivi deo zarada, kada se urade procene efekata povećanja plata i penzija na budžet i primene novih mera za povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"U ovom trenutku računamo fiskalne efekte eventualnog povećanja minimalne cene rada kao i povećanja plata i penzija i najvažnijih infrastrukturnih projekata planiranih za 2018. godinu", kazala je Brnabić novinarima posle sastanka sa članovima Nacioanalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ona je istakla da će se na osnovu procene tih efekata na budžet znati da li je moguće smanjenje poreza, odnosno povećanje neoporezivog dela plata.

Dodala je da su mere za povećanje BDP-a spremne, ali da se procenuju njihovi efekti na ukupne ekonomske reforme.

Komentarišući postupanje Vlade u zaštiti Agrokorovih firmi u Srbiji premijerka je rekla da se radi sve

da njihovo poslovanje ostane stabilno i da se u saradnji sa Narodnom bankom Srbije zaštite dobavljači i cela privreda.

"Mislim da smo u tome uspešni. Važno je da se kapital srpskih firmi u sastavu Agrokora ne odliva iz Srbije", rekla je Branbić.

Ona najavila da će na inicijativu privrednika biti održati još jedan sastanak sa članovima NALED-a na kojem će se razgovarati o menetarnoj politici, odnosno o jakom dinaru.

"Mišljenja o jakom dinaru su podeljena, nekima odgovara, a nekima ne, u zavisnost od toga da su uzvoznici ili izvoznici. Videćemo koje je najbolje rešenje koje će ekonomsku politiku Srbije da učiniti jačom", rekla je Brnabić.

Istakla je da su prioroteti Vlade Srbije reforma obrazovanja i digitalizacija koja će omogućiti da u budućnosti Srbija ima održiv i dinamičan rast privrede.

"Tri najvažnija struba su ekonomske reforme, reforma javne uprave koja će omogućiti efikasniju administraciju, i vladavin prava", ocenila je premijerka.

Naglasila je da je pored toga za Srbiju važno pristupanje EU i regionalna stabilnost jer, kako je rekla, bez povezivanja država nema dugoročne stabilnosti Srbije.

Sa članovia NALED-a premijerka je danas razgovarala i o sivoj ekonomiji i boljoj poziciji Srbije na Duing biznis listi Svetske banke na kojoj se ocenuju države po uslovima poslovanja.

Ana Brnabić: Svi naši zakoni pod lupom Evropske komisijie

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je povodom ocena da izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji prevelika ovlašćenja direktoru BIA izjavila da se izmene neće pretvoriti ni u šta što je suprotno vladavini prava i da su svi zakoni Srbije "pod lupom" Evropske komisije.

"Svi naši zakoni idu u Evropsku komisiju i pod lupom su svih njenih institucijama. Tako da je malo moguće da u Srbiji imate zakone koji idu toliko u totalitarizam i diktaturu, kao što sam čula na račnu novog zakona o BIA", rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je kazala da su predložene izmene zakona "još jedan vid obezbeđenja svih" kako bi Srbija postala moderna evropska država.

Ana Brnabić je kazala da nije problematično da direktor BIA može da donosi sistematizaciju, jer je to normalno kao što u svakom ministarstvu svaki ministar donosi sistematizaciju.

"Ja ne vidim problem da direktor ili rukovodilac bilo koje organizacije za koju ima odgovornost donosi sistematizaciju na način na koji on misli da je dobar", rekla je premijerka Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.