Brnabić: Svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko nije

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko nije

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, dodajući da se nada da će svet prepoznati ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga.
Na pitanje novinara o taksama koje je Priština uvela, kao i nedavno usvojenom Statutu kombinata "Trepča", Brnabićeva je ukazala da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo tome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se Beograd i Priština vrate dijalogu.

"Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine", rekla je Brnabićeva.
Premijerka očekuje da će se to kao bumerang vratiti Prištini, odnosno građanima, i to pre svega Albancima na Kosovu i Metohiji.
"Ako oni računaju da je to jačanje pozicije pred neke buduće pregovore, meni se čini da je upravo suprotno. Ne znam kako će da se oslone na partnerstvo sa zemljama članicama EU oko vizne liberalizacije, ako već dva i po meseca govore 'ne' na sve njihove zahteve. Kako da računaju na podršku SAD kada Tramp traži da se uzdrže od jednostranih poteza, a oni donose nove", rekla je Brnabićeva.
Srbija, s druge strane, kaže, razgovara svakodnevno sa svim partnerima EU, SAD, Kinom, Rusijom i pazi na svoje interese, vodi jako pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.
"Nadam se da je svet takav da će umeti da prepozna ko je tolerantan, uzdržan, konstruktivan, a ko je suprotno od toga, i da će se na osnovu toga sutra formirati pozicije kada se budu stekli uslovi da se nastavi dijalog", zaključila je Brnabićeva.
"Izveštaj 'Fridom hausa' nedovoljno objektivan" 
Premijerka smatra da je izveštaj "Fridom hausa", u kome se navodi da je Srbija delimično slobodna zemlja, nedovoljno objektivan i da se bavi nekim percepcijama sa kojima se ona ne bi saglasila.
Novinarima je rekla da to ne znači da je izveštaj "Fridom hausa" za nju irelevantan i poručila da će se njime baviti kako bi se stvari u Srbiji unapredile.
"Što se tiče izveštaja, moram da kažem da ću detaljno da ga pročitam, on je za mene relevantan kao i ostali izveštaji", rekla je premijerka.
Dodala je da se pak sa tim izveštajem ne slaže jer se, kako kaže, ne oseća da živimo u delimično slobodnoj zemlji "već da živimo u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina".
Prema njenim rečima, sloboda je kada Vlada brine o građanima, pokazuje da je na usluzi i oslobađa vreme da građani mogu da rade neke druge stvari.
Na pitanje o pretnjama novinarima Televizije N1, premijerka je rekla da to apsolutno osuđuje i da je od toga još važnije da su oni koji su uputili pretnje privedeni.
"Apsolutno osuđujem sve pretnje i sve napade, kao i uvek do sada, direktno i nedvosmisleno. Mislim da je to nedopustivo, crvena linija koja nikada ne sme da se prelazi. Drago mi je da je, umesto toga, onaj ko je uputio uvrede priveden. To je značajnije od verbalne osude", rekla je predsednica Vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka: Svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko nije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, nada se da će svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga, i da će se na osnovu toga u budućnosti formirati pozicije kada se budu stekli uslovi da se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.