Izvor: RTS, 16.Jun.2021, 19:36

Britanski ministar odbrane: Interes nam je snažna Srbija sa kojom sarađujemo

Interes Velike Britanije je da je Srbija snažna, da imamo snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu, izjavio je u Beogradu ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas nakon sastanka sa ministrom Nebojšom Stefanovićem.
Pred Srbijom je svetla budućnost i zato je važno da izgradimo na osnovama naše saradnje dobro prijateljstvo, rekao je Ben Volas nakon što je sa ministrom Nebojšom Stefanovićem u velikoj ratnoj sali Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisao Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Volas izrazio je uverenje da u Srbiji ima mnogo toga što oni mogu da urade i na polju odbrane.
"Interes nam je da imamo snažnu Srbiju i snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu, a za Srbiju je važno da sarađuje sa Velikom Britanijom, jer imamo zajedničke vrednosti, kao i zajedničke odbrambene interese, a sarađujemo i u obezbeđivanju mira i bezbednosti širom sveta", rekao je Volas i dodao je da je Kipar primer za tu uspešnu saradnju u ostvarivanju cilja – da svet postane bezbednije i sigurnije mesto.
Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će obe strane nastaviti da ispunjavaju potpisano, jer kako je naglasio Aranžman o unapređenju saradnje nije samo slovo na papiru.
"Važno je da sarađujemo, jer je svet postao nebezbedno i nesigurno mesto", naglasio je Volas i ocenio da je u obostranom interesu da se ostvari snažno partnerstvo.
Dodao je da je danas važan dan za saradnju dveju zemalja i zbog toga što 69 britanskih vojnika učestvuje na vojnoj vežbi "Platinasti vuk" u Srbiji.
Stefanović: Poseta kruna saradnjeStefanović je rekao da je ovo prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Srbiji ikada i da je ona kruna dosadašnje saradnje.
"Poseta je kruna saradnje, ona je veza između svega što je rađeno – uključujući obuke, treninge i vežbe i ima strateški značaj ne samo za ministarstvo, već i za bilateralne odnose naših zemalja", rekao je Stefanović.
Dve delegacije su danas razgovarale i o vojnoindustrijskoj saradnji, rekao je Stefanović i dodao da će naši timovi ispitati konkretne mogućnosti.
Operativna svojstva ćemo podići i angažovati naše mlade naučnike koji će sarađivati i ujedno stvarati dodatnu vrednost za našu vojsku, rekao je ministar i ocenio da je Velika Britanija velika sila, ne samo tehnološki, već i vojno i da su zato poželjan partner za našu vojsku i državu.
"Želimo da zajednički odgovorimo na izazove i održavamo visok nivo sposobnosti, da radimo na zajedničkim vežbama kojim kroz obuku čuvamo živote vojnika, a oni našu bezbednost i mir", rekao je Stefanović.
Vojna vežba "Platinasti vuk", u kojoj učestvuje britanski kontingent sa predstavnicima 11 zemalja pokazaće i spremnost da u međunarodnim misijama ostvarujemo najviše rezulate, rekao je Stefanović i zahvalio Velikoj Britaniji na podršci u realizaciji zajedničke misije na Kipru koja je, kako je rekao, najznačajnija u razvoju konkretnih odnosa dve vojske.
Britanski ministar odbrane ranije tokom dana sastao se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministar Stefanović sa kolegom iz Velike Britanije: "Interes nam je snažna Srbija sa kojom sarađujemo"

Izvor: Blic, 16.Jun.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanovića imao je danas sa ministrom odbrane Velike Britanije i Severne Irske Benom Volasome tet-a-tet sastanak. Posle toga, dve delegacije su nastavile razgovore u zgradi Starog Generalštaba.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.