Britanski mediji: Srbi imaju najopasnije specijalce

Izvor: Večernje novosti, 05.Dec.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski mediji: Srbi imaju najopasnije specijalce

Britanski list ''Dejli mejl'' proglasio je pripadnike srpske Specijalne antiterorističke jedinice za jednu od najopasnijih policijskih jedinica na svetu.Ovaj list se bavi stanjem u nekoliko najvećih svetskih policija, gde se, očigledno opravdano, našla i naša policija. Povod za sve je nedavna tragedija u američkom gradu Ferguson, u državi Misuri, kada je policija upucala dečaka, misleći da je u ruci imao pravi pištolj, a ne igračku, kao što se kasnije ispostavilo.Američka policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pod pritiskom ne samo za ubistvo naoružanog tinejdžera u ovom gradu, za koje je velika porota odlučila da ne podigne optužnicu protiv oficira, već i za drugne nasilne metode koje koristi pri demonstracijama.Ipak, mnogi drugi zakonodavci širom sveta imaju pravila angažovanja koja omogućavaju da se koristi smrtonosna sila ukoliko je to potrebno, piše britanski Dejli mejl. MUP Venecuele nalaže da kad mirne metode ne daju rezultate, policija mora upozoriti nasilne demonstrante da će upotrebiti silu.U Fergusonu, policajac je potegao pušku na demonstrante tokom demonstracija 24. novembra 2014. Porota je odlučila da ne optuži policijskog službenika Darena Vilsona.Avganistanski policija, često i sama meta oružanih napada, zvanično je ovlašćena da odgovori oružjem i eksplozivom tek pošto isprobaju druge metode i tek nakon što izdaju bar šest upozorenja.Svaki propis koji daje policija ima širok obim za upotrebu oružja, ali ipak postoji jedan broj ograničenja. Meksička i indijska interventna policija se drže protokola, koji idu od usmenih opomena do fizičkog ograničenja, suzavcem, vodenim topovima ili suzavcem, gumenim mecima, a zatim pribegavaju upotrebi vatrenog oružja .Ipak, dok meksički komandiri policije mogu da odluče kada će krenuti da ''eskaliraju'', indijski uvek čekaju potrebno odobrenje jednog sudije na licu mesta, za svaki novi korak.Britanija i Srbija, Bosna i Hercegovina, kao i Filipini dozvoljavaju da topovi budu korišćeni samo ako je život u opasnosti. Britanija se ističe svojim insistiranjem da su pojedini oficiri odgovorni za bilo kakvu upotrebu sile i moraju biti u stanju da opravdaju svoje postupke u zakonu, piše dalje ovaj britanski list.Druge zemlje zapadne Evrope, u međuvremenu, dozvolile su da oružje treba da se koristi gde je potrebno, kao i da zadrže osumnjičena lica ili da spreče ozbiljan zločin.Ova pravila, kao ona koja regulišu policije u Italiji, Austriji, Belgiji i Bosni , određuju da upotreba sile mora biti proporcionalna. U Belgiji, vlada pravilo da vatreno oružje nikada ne može da se koristi za kontrolu mase.Federalne rezerve jedinica Malezije dozvoljavaju da se koristi vatreno oružje samo kada su u pitanju demonstranti.(Telegraf)

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Britanski mediji: Srbi imaju najopasnije specijalce

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2014

Britanski list ''Dejli mejl'' proglasio je pripadnike srpske Specijalne antiterorističke jedinice za jednu od najopasnijih policijskih jedinica na svijetu...Ovaj list se bavi stanjem u nekoliko najvećih svjetskih policija, gdje se, očigledno opravdano, našla i naša policija. Povod za sve je nedavna...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.