Brisel: Podeljeni resori novim komesarima, Trošanji zadužen za proširenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Podeljeni resori novim komesarima, Trošanji zadužen za proširenje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je objavila imena kandidata koje je odabrala za svoje saradnike, a među njima za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost predložila je Đuzepa Borelja iz Španije, dok će za proširenje biti zadužen Laslo Tročanj, bivši ministar pravde Mađarske.

Od 27 novih članova Komisije, Fon der Lajen će imati osam potpredsednika zaduženih za različite oblasti.

Holanđanin Frans Timermas biće zadužen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za sprovođenje "Evropskog zelenog dogovora" i baviće se klimatskom politikom.

Margaret Vestager iz Danske koordiniraće agendu "Evropi koja odgovara digitalnom dobu", a biće i komesar za konkurenciju.

Valdis Dombrovskis iz Litvanije biće za zadužen za finansijske usluge i koordiniraće program "Ekonomija koja odgovara ljudima".

Mesto potpredsednika dobili su i Đuzep Borelj Fonteljes (Španija), koji će biti zadužen za spoljne poslove, zatim Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka), a Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefčoviča (Slovačka), koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat.

Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsednica vlade za demokratiju i demografiju.

O proširenju EU vodiće računa Laslo Tročanj, bivši ministar pravosuđa (od 2014. do 2019. godine) u vladi Viktora Orbana.

Tročanj je bio član Ustavnog suda Mađarske, kao i ambasador te zemlje u Belgiji i Francuskoj. Nije član vladajuće stranke, iako je vodio listu stranke na izborima za Evropski parlament, ali se smatra lojalnim premijeru Viktoru Orbanu, piše Blic.

Johanes Han, austrijski komesar koji će do novembra biti na čelu susedske politike EU, u novom sazivu Evropske komisije biće zadužen za budžet i administraciju.

Za mlade i inovacije biće zadužena Bugarka Marija Gabriel, dok će Irac Fil Hogan dobiti sektor trgovine.

Nikolas Šmit biće zadužen za zapošljavanje, bivši italijanski premijer Paola Đentiloni za ekonomiju, komesar za energetiku predložena Kadri Simson iz Estonije.

Ovaj spisak kandidata treba da dobije i podršku novog saziva Evropskog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel: Laslo Tročanji novi komesar EU za proširenje

Izvor: VOA, 10.Sep.2019

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji će biti novi komesar za susedstvo i proširenje. Tročanji, bivši ministar pravde...

Nastavak na VOA...

Podijeljeni resori, Šuica potpredsjednica za demografiju i demokratiju

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2019

​Novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodijelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Trošanji, koji će biti novi komesar za susjedstvo i proširenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.