Bramerc u Beogradu, tema i ukidanje tajnosti optužnica između Srbije i BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 10:07

Bramerc u Beogradu, tema i ukidanje tajnosti optužnica između Srbije i BiH

U Beogradu je danas počeo dvodnevni Regionalni sastanak tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, kojoj prisustvuje i glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc.

Sastanak se odvija "iza zatvorenih vrata" u hotelu "Metropol palas", i predstavlja nastavak tzv. "Palićkog procesa" započetog 2004. godine sastankom na Paliću čelnika pravosuđa BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U radu današnjeg sastanka učestvuju i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tužilaštva BiH , tužilaštva Federacije BIH, Republike Srpske i Brčko distrikta, Glavnog tužilaštva Hrvatske, županijskih državnih tužilaštava, Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

Sastanku prisustvuju i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, tužilac za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković, predstavnici UNDP, britanska ambasadorka Šan Meklad, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Tokom dvodnevnog skupa razmatra presek dosadašnje saradnje i glavnih koraka i razvoja događaja u radu tužilaštva od prethodnog regionalnog sastanka, poput izazova u radu, pitanja nestalih lica, istraživanje seksualnog nasilja u predmetima ratnih zločina i drugih.

Na dnevnom redu je i ustupanje predmeta i prekogranična pravna pomoć i saradnja, unapređenje saradnje u pristupu svedocima iz drugih država, kao i prihvatljivost dokaza koje je prikupio nekadašnji Haški tribunal, sada Mehanizam.

Vučić sa Bramercom: Saradnja zadovoljavajuća

Predsednik Vučić izjavio je da je danas imao korektan razgovor sa glavnim tužiocem Rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom, a kao jednu od najvažnijih tema izdvojio je ukidanje tajnosti optužnica između Srbije i BiH.

"Jedna od tema koja je veoma važna jeste da pokušamo da ukinemo tajnost optužnica između Srbije i BiH, mislim da bi ljudi u Srbiji i BiH bili zadovoljni ako bismo takav dogovor postigli i da počnemo da verujemo jedni drugima", kazao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je dodao, razgovarali su kako da se napravi nekakav mehanizam međusobnog poštovanja između Srbije i BiH i da se pronađe način da se rešavaju takve stvari u budućnosti.

"To bi dodatno doprinelo razvoju pomirenja između Srba i Bošnjaka pre svega", kazao je predsednik Srbije i dodao da je bilo i drugih tema.

Na pitanje da li je jedna od tema bila i odluka Mehanizma koja je doneta 3. septembra o izručenju Vjerice Radete i Petra Jojića, koji bi trebalo da budu saslušani za 30 dana, Vučić je kazao da je prošlo 17 i da će ih proći još.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.