Božović: Nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović ocenio je u Novom danu da "nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu". "Kad jedan čovek odlučuje o svemu, onda drugi ne znače ništa, onda institucije ne znače ništa", kaže on.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima na KiM, Božović kaže da imamo "euforičnu situaciju sa jezikom koji odaje da nismo savladali jezik mira".

"Kad pogledamo naslove u novinama, vidimo jednu napetost prisutnu i u samoj štampi. Mislim da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << štampa morala da ide ka pacifikaciji, da vidi i jednu stranu koja nije prisutna samo u trenutku politike. Ovde imamo situaciju da smo zakasnili da rešimo ovo pitanje, kad smo imali dobre ekonomske odnose, meni se učinilo da je to trenutak kad treba imati i druge odnose otvorene", kaže on.

Dodaje da je sve bilo u otvorenosti da se ide u susret jedne promene, koja je, kako kaže, na neki način zakasnela.

"Ja držim da je ovo trebalo sve rešiti. Kako je rekao Nikola Pašić, u politici što ne uradiš danas, sutra ćeš imati problema. E, mi imamo tu situaciju", smatra.

Ocenjuje da "ovde imamo politiku koja odlučuje o svemu".

"Politika je dominantna u svim oblicima života, ona determiniše sve, od stvarnosti do večnosti. Previše je zagrljaj politike zagrlio kompletno društvo i našu svakodnevicu i naše živote", kaže on.

Ističe da imamo atmosferu koja nije dobra da se rešava bilo koje pitanje.

"Teška borba, to je već jezik koji nagoveštava nerazumevanje, nesporazumevanje, to govori o čitavoj situaciji. Kad ne rešimo stvari na vreme, onda dođe do euforije i spinovanja", kaže.

Ističe da je, prema njegovom mišljenju, najbitnije bilo - pitanje ljudi i njihovog opstanka.

"Mislim da je prvo trebalo obezbediti ljudima na Kosovu da žive slobodno, kao ljudi, da ne žive u enklavama, da ne budu pod stresom i strahom", kaže Božović.

Kaže da "nije normalno da jedan čovek odlučuje o svemu".

"Kad jedan čovek odlučuje o svemu, onda drugi ne znače ništa, onda institucije ne znače ništa", kaže.

Ističe da stvari treba učiniti manje euforičnim, manje isključivim.

"Tamo gde je isključivost prisutna više je emocija i nagona, a ne razuma", kaže Ratko Božović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Božović: Politika dominantna u svim oblicima života

Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018

Štampu je u Novom danu prelistavao sociolog kulture, profesor Ratko Božović. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.