Božović: Kamere proradile 10 minuta posle ubistva Ivanovića

Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Kamere proradile 10 minuta posle ubistva Ivanovića

Nadzorne kamere u vreme ubistva Olivera Ivanovića, koje su se nalazile na prostorijama njegove stranke - nisu radile, ali su proradile deset minuta kasnije - odgovor je koji je prva Ivanovićeva saradnica, Ksenija Božović, u tužilaštvu dobila na pitanje šta se vidi na snimcima, prenosi portal KoSSev.

Božović je o ubistvu srpskog političara i istrazi govorila u najnovijoj emisiji Slobodno srpski, Budimira Ničića. Ocenila je da se prebacivanjem istrage sa osnovnog tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na specijalno ceo proces "razvodnjava", a da bi jedan od razloga prebacivanja moglo da bude "curenje informacija", u koje su se, potvrdila je, sami uverili.

Ona je već dva puta do sada davala izjavu u vezi sa ubistvom Ivanovića, kao i ostali članovi SDP-a i njegove porodice, dodaje. Sa druge strane, iz tužilaštva u Beogradu, koje takođe vodi istragu, stigao je samo jedan poziv - ne zvaničan, već koji joj je preneo brat Olivera Ivanovića.

Ona ipak izjavu nije dala, jer je, kako je objasnila, poziv stigao u kratkom roku, a drugi put nije ni pozvana da to učini. Ivanovićevo ubistvo je opisala kao "sistematski organizovano višemesečno političko profesionalno ubistvo" i potvrdila je da je bio praćen, prenosi KoSSev.

"Ja sam dobila ovakav odgovor - da naše kamere nisu radile od 4. januara do 10 minuta po ubistvu Olivera Ivanovića. To su mi takođe potvrdili i pojedini predstavnici međunarodnih organizacija. Međutim, ja nisam videla te kamere. Ali s obzirom na to da znam ličnost Olivera Ivanovića i da smo znali da ima različite pretnje, on ne bi dozvolio zbog svih nas da ne rade, a posebno da ne rade 12 dana", objasnila je Božović.

Ona je potvrdila i da su objašnjenje, pisanim putem, tražili od Kosovske policije i od tužilaštva, ali i da odgovor nisu dobili, a da snimke sa kamera nisu uspeli da pregledaju pre nego što su ih dostavili tužilaštvu, jer im to nije bilo dopušteno:

"Sada apelujem da nam se vrati taj risiver. Četiri meseca je prošlo, ako su imali šta da vide, pošto kažu da nema ničega, neka nam vrate, da pokušamo mi da vidimo šta možemo da uradimo. Ali, da je logično nije, i moja je tvrdnja da ne mogu da verujem u tako nešto", kaže ona.

Božović je još jednom ispričala i kako je prva došla na mesto nesreće, te da je ispred kancelarija stranke zatekla policajca koji joj je rekao da je Ivanović doživeo srčani udar.

Navela je i da je primetila čaure, da mu ih je pokazala, ali i da je odgovor policajca bio "ko zna od kada su tu", a da je potom mobilnim telefonom "nekoga pozvao".

"Istražna jedinica došla je tek 20 minuta nakon ubistva", objasnila je Božović i ponovila da je mesto ubistva bilo neobeleženo sve do njihovog dolaska.

"Što pre pronaći ubice i nalogodavce"

Božović je apelovala da se što pre pronađu ubice i nalogodavci Ivanovićevog ubistva, te podsetila i da je sam predsednik Kosova Hašim Tači pre dva meseca izjavio da će u javnost izaći sa imenima počinioca i da će "mnoge boleti glava".

"Dva meseca je prošlo od tada, pa ga ja pozivam da to kaže", istakla je Božović, a na pitanje zašto misli da nije obelodanio takve informacije, odgovara: "Verovatno da ne utiče na istragu direktno".

"Apelujem da objedine istragu, neka konačno pronađu nalogodavce i ubice," rekla je ona i dodala da je neophodno "malo više političke volje" da se slučaj reši i to ne samo Beograda, već i Prištine.

"Ivanović bi im poručio da Srbi sami treba da formiraju ZSO"

Na pitanje šta bi Oliver Ivanović rekao o predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu, Božović je rekla da bi im poručio da Srbi sami treba da formiraju ZSO, da bi u nekom trenutku to prihvatili i Albanci i međunarodna zajednica.

"O tome je govorio i dok je bio u zatvoru... On je verovao u ideju da Srbi treba sami da je formiraju, ali kada je izašao iz zatvora i video šta se dešava, bio je skeptičan da će biti oformljena", rekla je Božović.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše Vučićeve reči da ne treba samo jedna strana da dobije sve, a druga ništa, Božović je rekla da joj to liči na neku vrstu podele kojom bi Srbi trebalo da dobiju jedan deo teritorije.

Upitana šta su Srbi dobili Briselskim sporazumom od kojeg je prošlo više od pet godina, Božović je istakla da su formirane kosovske opštine, Kosovska policija, a da s druge strane - "imamo sve veći kriminal i korupciju".

"Briselski sporazum narodu nije doneo ništa dobro, osim pojedincima koji su na vlasti, jer su dobili pristup i jednom i drugom budžetu", objasnila je Božović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Saradnica ubijenog Olivera Ivanovića: U Tužilaštvu kažu da kamere nisu radile u vreme ubistva, ali nam risiver ne vraćaju

Izvor: Blic, 22.Maj.2018

Nadzorne kamere u vreme ubistva Olivera Ivanovića, koje su se nalazile na prostorijama njegove stranke - nisu radile, ali su proradile deset minuta kasnije - odgovor je koji je prva Ivanovićeva saradnica, Ksenija Božović, u tužilaštvu dobila na pitanje šta se vidi na snimcima, prenosi portal KoSSev.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.