Božićno slavlje uz paljenje badnjaka i vatromet

Izvor: Beta, 06.Jan.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićno slavlje uz paljenje badnjaka i vatromet

BEOGRAD, 6. januara 2011. (Beta) - Pravoslavni vernici u Srbiji u četvrtak slave Badnji dan i pripremaju se za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Gradjani Valjeva proslaviće Božić uz vatromet, a u nedelju 9. januara biće održan i humanitarni koncert za pomoć Kraljevu, saopštila je valjevska gradska uprava.

U nedelju, 9. januara, u velikoj sali Centra za kulturu biće održan humanitarni koncert "Pomozimo Kraljevu" Gudačkog kvarteta "Rubikon" - Roman Simović i Miloš Petrović, violine, Panta Veličković, viola i Dragan Djordjević, violončelo. Ulaznice su 200 dinara, a sav prihod namenjen je fondu za pomoć Kraljevu (i okolini), koji su stradali u zemljotresu u noći izmedju 2. i 3. novembra.

Pravoslavni vernici sa severa Kosova u četvrtak rano ujutru sečom badnjaka počeli su proslavu Božića, a kolone okićenih automobila dočekane su vatrometom i petardama. Pripadnici Kosovske policijske službe obezbedjivali su organizovane odlaske po badnjake, a incidenata nije bilo.

U crkvi Sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici u 17.00 biće služena sveta arhijerejska liturgija. Najavljeno je prisustvo vladike Teodosija koji će posle bogosluženja zajedno sa narodom ložiti badnjake u porti crkve.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić povodom božićnih praznika u četvrtak i petak boraviće u Kosovskoj Mitrovici, Prizrenu, manastiru Visoki Dečani i Pećkoj patrijaršiji.

I u ostalim hramovima na severu Kosova Badnji dan biće obeležen onako kako običaji i tradicija nalažu a u večernjim satima porodice će uz bogatu, posnu trpezu čekati dan Hristovog rodjenja.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.