Član Predsedništva BiH potpisivao državljanstva teroristima, među njima i Bin Laden

Izvor: B92, 17.Sep.2019, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Član Predsedništva BiH potpisivao državljanstva teroristima, među njima i Bin Laden

Banjaluka -- Dokumenti otkrivaju da je Šefik Džaferović, aktuelni bošnjački član Predsedništva BiH, potpisivao državljanstva pripadnicima El Mudžahedina.

Zvanično, Ambasada SAD nema komentar na navodne "medijske spekulacije".

Džaferović je, navodi se u dokumentu u posedu Srne, u vreme dok je bio načelnik Centra službi bezbednosti Zenice, 28. aprila 1995. godine uputio zahtev za prijem u državljanstvo BiH pripadnika odreda El Mudžahedin Trećeg korpusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tzv. Armije BiH, državljanina Tunisa Mhamdija Sedik ben Mokhtara.

Da nije reč o "spekulacijama", već o dokumentu, potvrđuje potpis Šefika Džaferovića. U zahtevu je, između ostalog, naveo da je Mhamdi Sedik ben Mokhtar rođen 20. februara 1968. godine u Tunisu, oženjen državljankom BiH Alisom rođenom Grabus iz Travnika.

"Imenovani je pripadnik odreda El mudžahid Trećeg korpusa Armije Republike BiH od septembra 1992. godine, po kom osnovu i podnosi ovaj zahtev", navedeno je u zahtevu.

Isti dan Džaferović je uputio i zahtev za prijem u državljanstvo i Boukmouri Taieba, državljanina Alžira, pripadnika odreda El Mudžahedin Trećeg korpusa tzv. Armije BiH. U zahtevu se navodi da je oženjen državljankom BiH Melihom Alić iz Travnika.

Podseća se da je ranije stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijažević potvrdio Srni da su nekadašnji vođa Al Kaide Osama bin Laden i glavni organizator terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. Halid Šeik Muhamed, koji su imali državljanstvo BiH, bili prijavljeni na adresama u Sarajevu i Zenici, o čemu je bio upoznat i Džaferović.

Galijašević je tada naglasio da Džaferović, ne samo da je bio upoznat sa dodeljivanjem državljanstva BiH Šeik Muhamedu, već je tadašnji MUP tzv. RBiH, na njegov predlog, tu odluku i doneo.

Na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, Šeik Muhamed je naknadno upisan u opštinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

"To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. aprila 1994. godine, a na predlog Šefika Džaferovića. U toj odluci je navedeno da je Šeik Muhamed tada upisan u registar sa prebivalištem u sarajevskoj opštini Stari grad, Ulica Abdesthana 4, a 29. novembra 1995. godine njegovo prebivalište registrovano je i u Zenici u Ulici Armije RBiH 13", kazao je Galijašević.

Nakon što je organizovao teroristički napad na Svetski trgovački centar u Njujorku, 11. septembra 2001. godine, Šeiku Muhamedu je 16. novembra iste godine poništeno državljanstvo BiH.

Galijašević je naveo da je Osama bin Laden odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar rođenih dobio 28. decembra 1995. godine, a potpisala ga je, takođe, Beganovićeva.

"Bin Laden je zaveden u sarajevskoj opštini Centar 1996. godine pod brojem 10907, a prijavljena adresa stanovanja bila mu je Malta broj jedan”, precizirao je Galijašević.

On je naveo da je pasoš BiH Bin Ladenu izdao jedan od ključnih islamističkih zvaničnika u BiH Huso Živalj, koji je kasnije promenio ime u Husein.

"Živalj je bio ambasador BiH u Beču od 1992. do 1995. godine. U to vreme on je odoborio znatan broj viza i pasoša radikalnim islamistima koji nisu poreklom iz BiH", kazao je Galijašević.

Živalj je, kazao je, nakon toga postavljen za zamenika ministra spoljnih poslova BiH i za to vreme redovno je putovao iz Sarajeva za Beč, SAD i više arapskih zemalja.

"Takođe, postarao se da Ambasada u Beču postane ključna lokacija za trajnu podršku radikalnim islamistima i u periodu posle njegovog mandata", istakao je Galijašević, dodajući da je sve to rađeno uz veliku podršku tadašnjeg predsednika SDA Alije Izetbegovića i njegovih saradnika, koji su tokom rata u Sarajevu ugostili i Osamu bin Ladena.

On napominje da je Živalj iskoristio svoj mandat u Beču i da bi 1995. godine izdao pasoš BiH, broj BH-46600, komandantu odreda "El Mudžahedin" Halidu Ibnu Abdulahu ili Abu Maliju, koji je promenio ime u Halid Ćatić.

Galijašević je rekao da je Abu Mali bio prijavljen u Sarajevu 28. decembra 1995. godine, a odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar potpisala je, takođe, Beganovićeva. U registar u sarajevskoj opštini Centar uveden je 1996. godine pod brojem 10908.

Galijašević je naveo da je Živalj, u januaru 2001. godine, kada je postao ambasador pri UN, tajno i protivpravno obezbedio Ćatiću specijalni UN status, izdavši mu "žutu propusnicu", koje su rezervisane za ambasadora, stalnog predstavnika ili njegovog zamenika pri UN. Kao tzv. ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN nastupao je pod imenom Safet Abid Ćatović.

"Žuta propusnica omogućila je Ćatiću slobodan pristup objektima UN", rekao je Galijašević, dodavši da je Ćatić, odnosno Abu Mali, organizovao i "letnji džihadistički kamp" u Pensilvaniji, samo mesec dana pre terorističkog napada u Njujorku 2001. godine, a američke službe ga terete i za organizaciju terorističkog napada na američki razarač "US Col" u jemenskoj luci.

Dodao je i da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim komandantima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu, pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavesa" koja treba da sakrije ratnu prošlost Džaferovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.