Bosanski Srbi traže ukidanje državnog tužilaštva i suda

Izvor: Southeast European Times, 04.Feb.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanski Srbi traže ukidanje državnog tužilaštva i suda

Odluka tužioca da odustane od krivične istrage protiv 14 visokih zvaničnika iz vremena rata izazvala je oštru reakciju koalicije bosanskih Srba.

04/02/2012

Anes Alić za Southeast European Times iz Sarajeva - 4.2.2012.

Koalicija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) podnela je predlog za ukidanje državnog suda i tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), nakon odobrenja Narodne skupštine Republike Srpske (RS). Stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << žele da se međunarodno osoblje koje radi u tim institucijama proglasi personama non grata.

Predlog, podnet u sredu (1. februara), predstavlja reakciju na odluku međunarodnog tužioca BiH Džuda Romana da odustane od krivične istrage protiv 14 visokih zvaničnika iz vremena rata, od koji su neki i danas uticajne ličnosti.

Radi se o istrazi incidenta iz maja 1992. godine, poznatog kao napad u Dobrovoljačkoj ulici, u kojem su ubijeni srpski vojnici i vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), kada su jedinice JNA uzele bivšeg predsednika BiH Aliju Izetbegovića kao taoca na sarajevskom aerodromu.

„Odluka o Dobrovoljačkoj ulici je političko sredstvo pravosudnih institucija BiH. One amnestiraju ratno rukovodstvo BiH od zločina počinjenih nad Srbima, dok istovremeno krivično gone samo bosanske Srbe, pokušavajući time da definišu karakter i prirodu rata u BiH“, izjavila je za SETimes Jelena Dabarčić, savetnica SDS-a.

Državno tužilaštvo nije pokretalo krivične postupke u slučajevima ratnih zločina počinjenih nad bosanskim Srbima, uprkos konstantnom podnošenju dokaza, rekla je ona.

Obe institucije osnovala je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) 2002. godine. Od kada su one počele sa radom, protiv preko 200 osoba vođena su suđenja i izrečene su kazne za ratne zločine.

OHR je 2002. godine angažovala u tim institucijama izvestan broj međunarodnih službenika, kako bi osigurala političku nezavisnost i objektivnost. Njihovi mandati istekli su 2009, ali su produženi do kraja 2012. godine.

Romana je OHR imenovao 2006. godine. U svojoj odluci o slučaju Dobrovoljačke ulice zaključio je da postupci osumnjičenih nisu imali elemente kriminalne namere. Istraga smrti vojnika JNA biće nastavljena.

Trenutna inicijativa mogla bi lako da prolongira postojeći politički zastoj, u sklopu kojeg su zvaničnici RS već pretili da će se povući iz formiranja nove državne vlade.

Krajem decembra -- 14 meseci posle opštih izbora -- šest vodećih političkih stranaka u zemlji, uključujući SNSD i SDS, dogovorilo se da formira novu državnu vladu.

Prema rečima Dabarčićeve, SNSD i SDS razmišljaju o povlačenju iz tekućih razgovora i imenovanju svojih kandidata za najviše državne funkcije.

Medžida Kreso, predsednica Suda BiH, kaže da su i sud i tužilaštvo pod lupom sa svih strana.

„Naš posao nije da se nekom sviđamo ili ne sviđamo. Naša dužnost je da radimo svoj posao profesionalno, odgovorno, nepristrasno i nezavisno od politike. Nedavni pozivi na naše ukidanje nemaju bilo kakve veze sa našim radom -- to je mnogo dublji politički problem“, rekla je Kreso za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.