Centar Banatskog Velikog Sela, a u njemu - bosanska Zavičajna kuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021, 00:00

Centar Banatskog Velikog Sela, a u njemu - bosanska Zavičajna kuća

Za sve one, koji su iz nekog razloga morali da napuste rodnu Bosnu, 2005. godine u Banatskom Velikom Selu pokraj Kikinde napravljena je Zavičajna kuća. Oko nje se održavaju različite seoske manifestacije, a njena unutrašnjost predstavlja podsećanje na davna vremena i predele koji su sada samo deo sećanja.

U samom srcu Banatskog Velikog Sela, neposredno pored znaka koji pokazuje smerove do mesta u Bosni i Hercegovini, odakle potiče većina stanovnika tog sela, nalazi se Zavičajna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuća.

Iako po svemu, od ognjišta do spavaće sobe, podseća na autentični dom u samoj Bosni, nastala je pre nešto više od 15 godina.

Za meštane Banatskog Velikog Sela zavičajna kluća predstavlja nešto više od nostalgije za rodnim krajem.

U starom zavičaju živelo se skromno ali lepo, priča nam Rosa Bubalo koja je kao desetogodipšnja devojčica došla u Banatsko Veliko Selo 1945. godine iz rodne Gradine.

Zavičajna kuća je tu da podseti na vremena u kojima je porodica bila stub celokupne zajednice.

Autentična bosanska kuća imala je dvoja vrata. Jedna su gledalana dolinu, da se vidi ko dolazi, dok su druga bila okrenuta na dugu stranu, za lakši beg od neprijatelja.

Kuća je imala i poseban sistem otvaranja krova da bi izlazio dim iz ognjišta.

O Zavičajnoj kući u Banatskom Velikom Selu sada brine Udruženje žena "Velikoselke".

Želja im je da kuću još više unaprede.

Zavičajna kuća u Banatskom Velikom Selu zanimljiva je ljudima rođenim u Banatu kao slika malo drugačijeg mentaliteta.

Ipak, ona je prevashodno prostor koji čuva sećanja svih koji su iz različitih razloga morali da napuste rodni kraj.

Više u prilogu RTV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.