Boris Džonson doživljava Majkl Džekson efekat: Kovid19 da je Borisu stvari koje sebi ne može da priušti

Izvor: B92, 07.Apr.2020, 17:35

Boris Džonson doživljava "Majkl Džekson efekat": "Kovid19 da je Borisu stvari koje sebi ne može da priušti"

Nakon što je premijer Velike Britanije Boris Džonson primljen na intenzivnu negu, njegova popularnost je porasla kod njegovih neistomišljenika.

Kako piše novinar Kris Svejni, politika deluje u sferi kojom dominiraju slika i percepcija, a to dobro odslikava ovaj slučaj, koji je Borisa gurnuo još dublje u tu "močvaru".

Iako nijedna pristojna osoba ne želi štetu, a kamoli smrt, britanskom premijeru, neki od njegovih spin doktora mogu da se osećaju kao da su zaglavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između đavola i dubokog plavog mora, piše novinar Svejni.

Džonson je pobedio na poslednjim izborima, održanim 12. decembra, ali daleko je od toga da ga voli cela zajednica. Mnogi mrze i njega i ono što on predstavlja.

Pre samo nekoliko meseci reper Dejv izveo je novi stih svog hita "Blek" uživo na nacionalnoj televiziji pred više miliona ljudi, na najvećem događaju muzičke industrije u Velikoj Britaniji. Rekao je Iistina je da je naš premijer pravi rasista" i bio je hvaljen zbog toga.

Džonson nije dobio podršku u velikim gradovima, Londonu, Glazgovu, Liverpulu, Kardifu.

Šta god da mislite o njegovom postupanju sa Bregzitom, tvrdio je da će „radije biti mrtav u jarku“, nego tražiti odlaganje Bregzita zakazanog za 31. oktobar 2019, a onda je upravo to učinio. Ono što je još važnije, to je da čovek koji je vodio kampanju za napuštanje Unije nije odlučio kojim putem će ići, noć uoči objave plana. Nakon čitanja kolumni za Bregzit i protiv Bregzita, odlučio se za jednu koja će predstaviti njegovu kampanju za Bregzit. Tako nešto projektuje sliku čoveka čvrstih, duboko ukorenjenih ubeđenja, piše Svejni za RT.

Veliki deo britanske populacije gleda na njega kao na nekog ko se i igra i tretira budućnost Velike Britanije kao neku vrstu takmičenja između njega i njegovih prijatelja iz više klase koji će se smejati uz cigare i viski. Kako kaže novinar Svejni, ne postoji taj osećaj da je on lider ili da se stvarno uklapa u stvari, naročito u ekstremnoj krizi poput pandemije kovida 19.

To potvrđuju i kraljičina suptilna nepominjanja Borisa Džonsona ili njegove vlade tokom njene iznenađujuće video-poruke svetu. „Uspećemo“, rekla je, ali njena tišina o „Bo Džou“ govorila je mnogo.

Boris nije čovek iz naroda, kaže Svejni.

Nikada nije potvrdio osnovnu činjenicu poput broja dece - čak ni Vikipedija nije sigurna da li ih je pet ili šest. Njegovo ime nije Boris - to je njegovo srednje ime.

Dakle, iako niko nikome ne bi poželeo virus, ovaj koronavirus mu je dao uticaj na imidž koji nije u stanju da dâ sam sebi, navodi on.

Može se napraviti poređenje sa Majklom Džeksonom, o kojem je mišljenje bilo nisko pre nego što je umro. Naravno, to je zbog optužbi za stravične zločine koji su uzburkali slavu izvođača hitova „Triler“ i „Bed“. Boris Džonson nije povezan ni sa čim takvim - ali optička kriva je slična, smatra Svejni.

Nakon što je umro 2009. godine, Džekson je prodao 13,3 miliona albuma u ​​narednih pet godina - u poređenju sa samo 3,9 miliona u istom vremenskom periodu ranije. Imao je poznate probleme sa novcem, ali njegovo imanje je sakupilo milijardu dolara tokom 12 meseci posle njegove smrti, a Soni je čak platio 250 miliona dolara za prava na distribuciju njegovih snimaka za sedam godina 2018. godine.

Džekson je umro, a da na sudu nije proglašen krivim, a blato se nikada neće u potpunosti zalepiti.

Džonson doživljava potpuno isti efekat, ističe se u tekstu..

Percipiran kao neko iz uglednog sveta, ko ide u školu u Itonu i potom studira na Oksfordu, on je sada u rovovima sa svima ostalima poput vozača kamiona i čistača toaleta.

Britanci vole nepoželjne i Boris je sada u toj kategoriji, prvi put u svom privilegovanom životu. Leži na krevetu u londonskoj bolnici Sent Tomas, očajnički mu treba pomoć lekara i medicinskih sestara, vrste ljudi s kojima se inače ne bi susretao, osim putem video-poziva.

Koliko god zvučalo perverzno, kovid 19 daje Borisu ono što sam sebi ne može pružiti - humanost, pouzdanost i popularnost, navodi se u tekstu..

Ako, kako se svi nadaju, izađe sa intenzivne nege i bude dobrog zdravlja, vodiće mnogo, može se reći, saosećajniju naciju, koja će možda biti spremna da mu veruje i više da ga sluša, jednostavno zato što je bolovao od kovida 19. Kakva čudna tvrdnja, zaključuje Svejni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.